10 až 14 dní je mléko poživatelné pro člověka. Záleží na
různých faktorech.
Doplňuji:
Ocko, myslím, že Tvá babička by ti měla dát pár facek! Dojit
krávu(prvotelku) až ± týden po otelení by zavánělo zánětem mléčné
žlázy, tedy vemene! A to, že po otelení je mleziva moc není, je také
hloupost. Pracoval jsem v zemědělství spoustu let a vím, že pokud otelená
dojnice(prvotelka) nespustila mléko(mlezivo) aplikoval se Oxitocin. Pravda je,
že to se používalo a používá poslední dobou a Tvá babička o tomto
neměla páru!
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Po otelení krávy toho mléka ve vemeni moc není. Přesné termíny si nepamatuji, ale určitě babička krávy začala dojit ± po týdnu po otelení (to první mléko sloužilo na přikrmování telat a asi po dvou týdnech už krávy dojila normálně. To už tele většinou nestačilo mléko vypít.
Jak je to s mlezivem jsem našla na Wiki:
doplněním referencí na věrohodné zdroje.
Mlezivo (též kolostrum) je takzvané prvotní mléko u savců, tvoří se
v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní
po něm. Složením se kolostrum významně liší od zralého mléka. Rozdíly
ve složení mleziva se postupně mění a z nezralého mléka se stává
mléko zralé. Kolostrum je bohaté na proteiny. Po porodu zajišťují
u mláďat přirozeně pasivní imunitu, tedy příjem hotových protilátek od
matky, které novorozená mláďata chrání v prvních týdnech života před
infekcemi ze zevního prostředí, když ještě nejsou schopna imunitní reakce
a produkce vlastních protilátek.
0 Nominace Nahlásit |
Se to pozná až přestane mít mlezivo, asi hádám mezí 35 a 50dní ale
ruku do vohně nedám :)
Doplňuji:
ale já bych ho nepila ani zanic brrrrrrr
Upravil/a: redy
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek