Ne, ale také jsem nikdy nebyl součástí kolektivu, kolektivy, které jsem si nevybral, jako třeba ve škole, jsem vysloveně strpěl – s většinou těch lidí se nestýkám, protože s nimi nemám společného nic jiného, než že jsme spolu, bohužel, byli nuceni chodit X let do jedné třídy. Třeba.
Když mi bylo cca 15–17 let, měl jsem zájem o věci nábožný. Respektive, abychom si rozuměli, zájem o věci nábožný mám pořád, ovšem můj interess, za těch cca 25 let, prošel určitým vývojem. V tý době jsem byl, řekněme, hledající. Kdo hledá najde: našel jsem, že to je blbost, manipulace, propaganda, opium lidstva. Pak byl můj interess spíše religionistický, tj. zabýval jsem se původem a obsahem jednotlivých kultů. Zjistil jsem, že mají všecky společné znaky, rozdělit je lze na pár skupin, v nichž jsou všecky na jedno brdo, liší se opravdu jen nuancemi. No a nakonec psychologický a sociologický, tím se zabývám pořád.
V rámci toho jsem se setkal i se sektami. Byl jsem se, několikrát – včetně tzv. památné slavnosti, podívat u jehovistů, byl jsem u nějakých apoštoláků, atp., na podrobné detaily bych se musel cíleně rozpomínat, a i tak se obávám, že už si na všecko nevzpomenu. A už tehdy mi došlo, že to jsou absolutní pomatenci: Bybel je náhodně sestavená sbírka knih, z nichž nejnovější mají kolem 2,000 let. Průměrný ovčan, včetně akademicky vzdělaných, má problém porozumět prvnímu vydání Babičky od Božky Němců, ne tak něčemu, co čte ve – více či méně – hodně blbém překladu, a co má X tisíc let a pochází z úplně jiné kultury. Nehledě na to, že i když si dáš tu práci a opravdu porozumíš, je to často příliš vágní a je až děsivé, že jsou lidé tak pomatení, že mají tak nízkou osobní integritu, submisivitu a takovou potřebu kontroly zvnějšku, že nechají svý žití ovládat něčím tak bisarním. Protože další ale je, že oni tomu (čistě theoreticky) mohou porozumět, ale někdo jim to musí správně vyložit – je to příliš vágní. No a ta autorita je od koho? V Bybelu se nikde nepíše, že se amenity pomatený, zednářský, dědek z Pittsburghu v PA, někdy na konci 19. století objeví, co bylo cca 1,900 let neobjeveno. Úplný nesmysl! U těch různých hnutí víry, apoštoláků … To je úplný 🤪! Tam mají všichni vnuknutí od ducha svatýho, každý ale úplně jiné, samozřejmě! 😂
Takže ne, nemohl jsem být vyčleněn ani z žádné náboženské skupiny, protože jsem nikdy, úplně, do žádné nepatřil.
Ale já to mám, vlastně, velice jednoduché: vystačím si sám (za přátelství, jakkoli intimní společnost jsem rád, ale nejsem na ni emocionálně závislý), moje emocionální vazba mi to ani neumožňuje. Holt, někdo to tak snadné, v tomto, nemá.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?zjentek Nahlásit |
K tomu je ovšem zapotřebí nejprve se začlenit. Církve, politické strany, sdružení, kluby…
To by ti zde uživatelé asi museli odvyprávět celý jejich příběh, aby ti odpovědi dávaly jakož takož smysl, Savier 🤪
0 Nominace Nahlásit |
Ano, na ZŠ, kdy jsem chodil na sportovky. Někteří žáci mě tam bezdůvodně šikanovali a po roce jsem byl z tohoto školního předmětu vykopnut. Navíc jsem z něj dostal dvojku, což mi zkazilo perfektní vysvědčení.
0 Nominace Nahlásit |
Savier, řekni mi, kdo by podle tebe o tohle stál, se začlenit, proboha!? 🙏
No to snad asi fakt jen kokot, který neví co se sebou, SÁM, úplně sám! 🤟
Drap | 8255 | |
led | 4077 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2781 | |
zjentek | 2744 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2019 | |