Podle čeho bylo usouzeno, že je pro obchod výhodnější prodávat za 9,90 než za 10? Dělaly se nějaký testy na lidech a pokud jo, jsou někde k dispozici jejich výsledky?
Zajímalo by mě, když dám do jednoho obchodu na rok zboží za 9,90 a druhý rok to samé zboží za rovných 10Kč, o kolik % se bude počet prodaných výrobků lišit.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? annas, manon, aramah, iceT, johana 56, Georgo2010, Questman, anonym, anonym před 4458 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Je to tzv. baťovská cena. (Dnes Kč 9.90 = Kč 10,–-). Ale našla jsem článek, Obecně se má za to, že „baťovské ceny“ fungují a zákazníci si raději koupí stejné boty za 699 korun než za 700 korun. Je tomu ale skutečně tak?
Výzkumníci z Université Européenne de Bretagne tvrdí, že ano.
Ke svému pokusu, jehož výsledky vyšly v časopise International Journal of Hospitality Management, si vybrali malou restauraci pro dvaadvacet lidí v Bretani, ve které nemají zákazníci příliš velký výběr.
Dále je uvedeno, jak se měnily nakupovací návyky zákazníků při úpravě ceny,, která končila 9. Jsou uvedena i procenta.
Pokračování v odkazu
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=611678
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj, vagra Nahlásit |
Takzvaná Baťovská cena má opticky zvýhodněnou cenu,ale když se to zaokrouhlí,tak ta výsledná je …?
0 Nominace Nahlásit |
Ve výsledku je cena skoro stejná, tak bych raději vzala zaokrouhlenou
cenu. Těch několik korun navíc mě nezabije.
Doplňuji:
pusinka50, také zaokrouhluji cenu a raději na celá čísla. Počítáním
kolik je 16+8 nebo 4+7 bych strávila hodně času, tak pokud něco stojí
třeba 12.90, tak počítám dvacet.
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
Je to psychlogický tah.
Nižší číslice budí dojem nižší ceny.
5Kdo udělil odpovědi palec? manon, johana 56, Georgo2010, anonym, annas
před 4458 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Každý rok to bude jiné, podle kupní síly a také podle počtu
zákazníků, kteří přijdou. Tato strategie obchodníků je již hodně
stará. U nás ji zřejmě nejvíce rozšířil Tomáš Baťa. Všechny jeho
ceny končily devítkou.
Na toto téma zřejmě nebyla zpracována žádná solidní studie
s přesvědčivými výsledky a s přesnými čísly.
0 Nominace Nahlásit |
Proč testy? Stačí se poučit z historie. Baťovské ceny jsou prověřené časem a fungují.
0 Nominace Nahlásit |
Já automaticky zaokrouhluji nahoru, když vidím cenu s devítkou na konci. Ale můj syn i někteří mí známí vidí jen cenu před desetinou čárkou a 90-ti haléřů si nikdy nevšimnou. Takže je to od prodejců dobrý psychologický tah.
0 Nominace Nahlásit |
Zodpovězeno to už bylo, jen dodám, že jednoduše a dobře to vystihla pusinka50. Nemusí to fungovat na každého, stačí, že to funguje na velkou část populace.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4458 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
annas: zajímavý, není to sice studie, ale že ty devítky takhle moc působěj na lidi..
to u nás v jednotě se jim tydle ceny teda zrovna dvakrát nevyplácej. zrovna dneska prodávali vokurky za 9,9 a mysleli jak na tom nevydělaj, jenže na pokladně tam byla zrovna nějaká nová prodavačka, tak sem ji je tam schválně položil obráceně, jestli si všimne, a nevšimla…takže 3,3 za kus nakonec tratili..baťa by si ťukal na čelo
Pořád ti zbude koruna, neutratils Kč 1000, al jen Kč 999. Baťa by si i z jiného důvodu ťukal na čelo.
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1059 | |
Kelt | 1003 |
Astronomie |
Fyzika |