A pokud mám takto rozsvíceno, že když vypínač nedám do polohy zhasnuto a začnu montovat žárovku tak mi nehrozí žádné nebezpečí?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10 před 2820 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ne, nic se nespotřebovává.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, sesednizkola
před 2820 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nebezpečí hrozí, až se ti žárovka rozprskne v ruce tak poznáš.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, gecco
před 2820 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
On ten proud „to“ žere, ale tímtéž způsobem žere proud celý domovní rozvod. Jde o to, že vodiče pro rozvod NN jsou položeny blízko sebe po dlouhou vzdálenost a tvoří tím vlastně kondenzátor. A ten, jak známo, je průchozí pro střídavý el. proud. Kondenzátor však má tak malou kapacitu, že proud asi bude vyjadřován v nějakých řádově mikroampérech a elektroměrem ti asi nepootočí.
Co se týká toho montování žárovky, já osobně vždycky předtím vypínač vypínám a vlastně raději vyzkouším žárovkovou patici fázovačkou, aby mě to „nepřekvapilo“. Nikdy nevíš, jestli to nějaký jouda nezapojil obráceně a jestli tím pádem není fáze na závitu namísto na dolním kontaktu. V kladném případě by stačil neopatrný dotek závitu a kopanec (v lepším případě) následuje.
2Kdo udělil odpovědi palec? briketka10, MK44
před 2820 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Žárovku můžeš klidně šroubovat i zapnutou, akorát tě poleká když se náhle rozsvítí. Při šroubování žárovky se přece nedotýkáš ničeho kovového
0 Nominace Nahlásit |
Žere to prakticky neměřitelně. (OK, změřit by se to dalo, ale měření by se muselo poměrně dobře připravit, multimetr to nedá)
Nebezpečí při montování žárovky hrozí. Jednak úlek a s tím spojená rizika (zaručeně budeš stát na židli 😉, a jednak je tu šance že Ti a žárovka praskne (ještě jsem neviděl, že by praskla nová žárovka při montáži, ale vyloučit se to nedá)
0
před 2819 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jestli osvětlovací těleso bere proud při vyšroubované žárovce,
záleží na typu a provedení svítidla. Kde je žárovka na 230V stř. tak ne
. Ale kde je žárovka na jiné napětí (často na 12 nebo
24 V stejnosměr.),tak tam ten zdroj odebírá určitý proud ať tam
žárovka je nebo není.
Při výměně žárovky na 230Vstř. v lustru, vždy vypněte ten jistič,
který tento světelný okruh napájí. Několikrát jsem se setkal v praxi,
že fáze může být jak na spodním kontaktu, tak na horním a vypínač