Půjčil jsem kamarádovi 200 tisíc, ten mně uhradil relativně bez problémů nějakých 100 tisíc a teď se dostal do nějakých problémů a sem tam mně něco pošle, ale ne vše co má. Dělá mně to dost problémy a nevím, jestli můžu od smlouvy nějak odstoupit a zápůjčku zesplatnit, i když jsem zapomněl do smlouvy uvést ztrátu výhody splátek. Dotyčný mně aktuálně dluží jednu a půl splátky. Poradíte mně někdo?
Děkuji
Zajímavá 0 před 2370 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ve smlouvě byste měli mít sankce za pozdní platbu. Pokud je tam nemáte, nemůžete je uplatňovat. Existuje jen nárok na zákonný úrok z prodlení. Tak malé zpoždění nemá smysl řešit. Je sice možné podat soudu návrh na vydání platebního rozkazu a s pravomocným rozsudkem se obrátit na exekutora, praktický význam to ale nemá. Jestli nic nevlastní, stejně nic nezaplatí. Naopak, pokud by měl takových dluhů víc, mohl by požádat o oddlužení a věřitelé by o podstatnou část pohledávek přišli.
0
před 2370 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Díky za odpověď. Popravdě, nečekám od dalšího postupu nic pozitivního. Každopádně, OZ k tomuto říká následující, což je asi můj případ a mohl bych od něj mít pokoj (vím že si peníze dokáže sehnat na jiné věci atd.)
§ 2394
Bylo-li ujednáno vrácení zápůjčky ve splátkách, může zapůjčitel od smlouvy odstoupit a požadovat splnění dluhu i s úroky při prodlení vydlužitele s vrácením více než dvou splátek nebo jedné splátky po dobu delší než tři měsíce.
… není to tedy můj případ, kdy mám právo to zesplatnit celé, nehledě na to, zda formulace o ztrátě splátek je, nebo není uvedena ve smlouvě?
Co je psáno v zákonech je jedna věc, druhá věc, diametrálně odlišná, je vymahatelnost. Dlužníci jsou mimořádně vážení a chránění a nemá vůbec žádný smysl se s nimi pouštět do křížku. Pokud člověk za mnoho času a peněz získá rozsudek, může si ho dát do rámečku na WC.
Kolem dlužníka je potřeba chodit po špičkách. Pokud by se ho snad někdo z věřitelů nebo exekutorů nějak nepříjemně dotknul, mohl by si zaplatit insolvenčního správce a podle připravované novely by už nikdo nemusel dostat vůbec nic.