Když se všude píše o škodlivosti potravin, tak mě napadla otázka, zda
vegani žijí déle. Vegani v podstatě jedí minimum éček ,glutamanu,
polotovarů, barviv, a přijímají daleko méně solí, cukru apodobně.
V podstatě jejich jídelníček je zdravý, plný ovoce, zeleniny,
ořechů…
Vegani jsou také štíhl9. Tudíž by teoreticky měli žít déle, ale je
tomu tak?
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, zjentek, anonym, Kepler před 3076 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Osobně o tom pochybuju. Škodlivost éček je zbytečně přeceňována a démonizována, spousta je jich přirozeně obsažena i v rostlinách (včetně těch opravdu škodlivých). Skladba potravy veganů je pro člověka nepřirozená, úplně chybí důležité živočišné bílkoviny. Jediné, o čem jsem přesvědčen je, že mají delší střeva, jako všichni býložravci 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Všichni vegani podle mne už od podívání většinou vypadají nezdravě. Nemyslím si, že žijí déle. Veganství bych v každém případě zakázal pro děti.
Upravil/a: quentos
0 Nominace Nahlásit |
Údajně ano. "Rozsáhlá studie na úctyhodném vzorku 73 000 lidí
sledovala, jaká skladba potravin je nejzdravější z pohledu délky života.
Závěry studie byly zveřejněny v posledním vydání Journal of American
Medical Association.
Vědci rozdělili zúčastněné do pěti skupin. Ty zahrnovaly jedlíky masa a
čtyři druhy vegetariánů: vegany, kteří nejedí žádné živočišné
produkty, lakto-ovo-vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky a vejce,
pesco-vegetariáni, kteří jedí zřídka rybí maso a semi-vegetariáni,
kteří jedí maso, ne více než jednou týdně.
Z hlediska podvádění smrti zvítězili pesco-vegetariáni, následovaní
vegany a pak lakto-ovo-vegetariáni. Vegetariánské skupiny měly celkově
v průměru měl o 12 procent nižší riziko úmrtí v průběhu
sledovaného období ve srovnání s pojídači masa. 🙂
http://www.national-geographic.cz/clanky/pesco-vegetariani-ziji-nejdele-ukazala-rozsahla-studie.html#.V2k316I9ZzV
0 Nominace Nahlásit |
Záleží na tom, jak to myslíš?
Žijí vegani déle než průměrný člověk? Určitě. Největší zabijáci 21. století jsou srdeční choroby a rakovina, obojí značně napojeno na konzumaci masa. Další velký zabiják je obezita a k té také nemají sklony.
Žijí vegani déle než člověk, který sice jí maso, ale jinak žije stejně jako oni? Pochybuji. Veganská dieta má k dokonalosti také daleko. Pokud nejedí prášky a aditiva, mají nedostatek některých vitaminů, zvláště B12, který je zodpovědný za vývoj mozku.
Takže takhle – pokud je veganství to jediné, co člověku brání stát se špekatou koulí, pak se mu to vyplatí. Jinak bych to nedoporučil.
Upozornění: Toto byla pouze spekulace. Dobré výzkumy nejsou. Ještě jsem neviděl takovou, která by odstraňovala irelevantní proměnné. Většinou porovnávají s průměrem, což není zrovna fér.
UPDATE: Než jsem to stihl dopsat, už mi marci a minerz dali za pravdu 🙂 Všiměte si, že obě studie, které zmiňují neporovnávají jedince se stejnou životosprávou, mezi nimiž je jediný rozdíl pojídání masa, ale prostě průměr proti průměru, což je značně zavádějící 🙂
Upravil/a: Psychotic
0 Nominace Nahlásit |
Vždycky jsem si myslela,že vegani jsou blázni,kteří vypadají
nezdravě,ale nějakou dobu sleduji web.stránky dvou maminek,které se tímto
způsobem stravy dostaly ze všech nemocí,neduhů,obezity apod. Letos jsem
pod jejich vedením absolvovala kurz „Jarní očista“ a nyní další –
„Hubneme do plavek“. Cítím se moc dobře a nezdravě rozhodně nevypadám.
Nechci tvrdit,že si v budoucnu nedám nikdy maso,sýr,vejce apod.,ale jídla
uvařená podle jejich receptů mně moc chutnají.
Pokud by to někoho zajímalo,může se inspirovat tady –
Jsou tam moc zajímavé informace,určitě si počtete!
0 Nominace Nahlásit |
Přidávám trochu střelného prachu do ohně ať je o čem uvažovat a diskutovat.
Vegetariáni žijí o 9,5 roků déle
Nejnovější výsledky studie zdraví adventistů (Adventist Health Study-2) s 96.000 účastníky z USA a Kanady potvrdila, že vegetariáni mezi adventisty dnes představují nejdéle žijící obyvatelstvo mezi vědecky studovanou populaci světa.
Adventist Health Study je řada studií na Loma Linda University v Kalifornii. Již v sedmdesátých a osmdesátých letech bylo zjištěno, že vegetariáni žijí déle než non-vegetariáni:
ženy měly o 4,4 roků a muži o7,3 roků delší život ve srovnání s kalifornskou populaci. A nezávislé výzkumy v rámci Adventist Health Study nyní potvrzují výrazné překročení tohoto faktu.
Adventist Health Study 2
Dne 7. října 2012 představil vedoucí vědec a lékař, Gary E. Fraser, dramatické průběžné výsledky studie na konferenci a Expo potravin a výživy na Akademii pro výživu a dietetiku: adventisté – vegetariáni se dožívají v průměru 83,3 roků a ženy 85,7 roků – což je 9,5 a 6,1 let déle než zbytek populace Kalifornie, řekl pan Fraser. Tyto výsledky ukazují, ještě jasněji než dříve, že vegetariáni žijí mnohem déle a zůstávají zdravějšími.
Další zjištění ze Studie adventistů zdraví 2
Vegani jsou v průměru o 13,6 kg lehčí než non-vegetariáni.
Vegani mají o pět jednotek nižší BMI než non-vegetariáni.
Vegetariáni a vegani jsou méně rezistentní na inzulín, než non-vegetariáni.
Vegani mají nejmenší podíl na onemocnění vysokým krevním tlakem a nejnižší riziko vzniku diabetu 2. typu.
Ve srovnání s rostlinnou stravou mají non-vegetariáni, kteří jedí maso, až čtyřikrát větší riziko vzniku diabetu 2. typu.
Nejen vynechání masa má pozitivní účinky. Také, zelenina, ovoce, ořechy a luštěniny, které jsou také vegetariánskou stravou, mohou často přispět ke snížení rizika vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a diabetes typu 2 a mohou zlepšit regulaci hmotnosti i funkci mozku, hlásá Loma Linda University. Celkově lze říci, že s ohledem na tyto jedinečné výsledky studií, je styl života a životospráva vegetariánů zdravější.
Zdroj: http://www.veganfoods.cz/Vegetarianstvi/Vegetariani-ziji-o-9-5-roku-dele/
0
před 3076 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tento způsob stravování jsem praktikoval při svém několikaletém pobytu
v chrámu v horách, někde v Asii, kde jiná volba obživy ani nebyla
možná.
Nevím, jestli jsem žil déle, ale rozhodně jsem se mnohem lépe cítil! A to
hlavně po fyzické stránce (mysl tak nějak nesleduju).
Důvody, proč se podobně nelze stravovat (až na výjimky) i zde,
v končinách, kde „je na výběr“, jsou každýmu (vepřovýmu) našinci
logicky logické, netřeba vysvětlovat.
0
před 3076 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ono spíš záleží na různýc hjiných faktorech.
0
před 3075 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Složení šunky je zajímavé.
Složení šunky: vepřová kýta 60 %, pitná voda, modifikovaný kukuřičný škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl, konzervant E250, modifikovaný bramborový škrob, vepřová kůže, zahušťovadlo E407 a E415, stabilizátory E450 a E451, rostlinná vláknina, cukr, látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E635), sůl E508, antioxidant E316, aroma, barvivo E120, extrakt koření.
E407 – Karagenan. Jde o látku vyráběnou z mořských řas, která se
používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor. Karagenan najdeme
také v mléčných výrobcích, šlehačkách ve spreji, dětské výživě.
Používá se ale také v kosmetickém průmyslu (krémy, deodoranty). Karagen
může u citlivých osob vyvolat alergické reakce.
E415 – Xantan. Jde o látku přírodního původu, která se používá jako
zahušťovadlo nebo stabilizátor. Xantan je považován za bezpečnou látku,
ale u citlivých osob může způsobit alergii doprovázenou zažívacími
potížemi.
E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory.
Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat
vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a
kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku
z těla.
E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako
antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský
organismus.
E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit
bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se
v uzeninách a dalších masných výrobcích.
E120 – Košenila – barvivo. Jde o přírodní barvivo (karmín).
Získává se ze sušených těl samiček červce nopálového. Může
způsobovat alergické reakce a u dětí hyperaktivitu.
E621 – Glutaman sodný. Tak na toto éčko opravdu POZOR! Může způsobit
žaludeční nevolnost, kožní vyrážku, astma. Používá se v masných
výrobcích, instantních polévkách, sojových omáčkách a dalších
polotovarech.
E635 – disodné ribonukleotidy – mohou způsobovat astma, alergické
reakce nebo hyperaktivitu. Jde o látku nevhodnou pro děti i lidi trpící
alergiemi nebo astma. NEBEZPEČNÉ éčko!
To všechno je pravda, ale v množství a koncentraci, které se běžně konzumuje, je riziko téměř nulové.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |