Avatar uživatele
atlas

Žijí vegani déle?

Když se všude píše o škodlivosti potravin, tak mě napadla otázka, zda vegani žijí déle. Vegani v podstatě jedí minimum éček ,glutamanu, polotovarů, barviv, a přijímají daleko méně solí, cukru apodobně. V podstatě jejich jídelníček je zdravý, plný ovoce, zeleniny, ořechů…
Vegani jsou také štíhl9. Tudíž by teoreticky měli žít déle, ale je tomu tak?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? hanny 2, zjentek, anonym, Kepler před 3106 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Osobně o tom pochybuju. Škodlivost éček je zbytečně přeceňována a démonizována, spousta je jich přirozeně obsažena i v rostlinách (včetně těch opravdu škodlivých). Skladba potravy veganů je pro člověka nepřirozená, úplně chybí důležité živočišné bílkoviny. Jediné, o čem jsem přesvědčen je, že mají delší střeva, jako všichni býložravci 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Všichni vegani podle mne už od podívání většinou vypadají nezdravě. Nemyslím si, že žijí déle. Veganství bych v každém případě zakázal pro děti.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Údajně ano. "Rozsáhlá studie na úctyhodném vzorku 73 000 lidí sledovala, jaká skladba potravin je nejzdravější z pohledu délky života. Závěry studie byly zveřejněny v posledním vydání Journal of American Medical Association.
Vědci rozdělili zúčastněné do pěti skupin. Ty zahrnovaly jedlíky masa a čtyři druhy vegetariánů: vegany, kteří nejedí žádné živočišné produkty, lakto-ovo-vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky a vejce, pesco-vegetariáni, kteří jedí zřídka rybí maso a semi-vegetariáni, kteří jedí maso, ne více než jednou týdně.
Z hlediska podvádění smrti zvítězili pesco-vegetariáni, následovaní vegany a pak lakto-ovo-vegetariáni. Vegetariánské skupiny měly celkově v průměru měl o 12 procent nižší riziko úmrtí v průběhu sledovaného období ve srovnání s pojídači masa. 🙂
http://www.national-geographic.cz/clan­ky/pesco-vegetariani-ziji-nejdele-ukazala-rozsahla-studie.html#.V2k316I9ZzV

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Psychotic

Záleží na tom, jak to myslíš?

Žijí vegani déle než průměrný člověk? Určitě. Největší zabijáci 21. století jsou srdeční choroby a rakovina, obojí značně napojeno na konzumaci masa. Další velký zabiják je obezita a k té také nemají sklony.

Žijí vegani déle než člověk, který sice jí maso, ale jinak žije stejně jako oni? Pochybuji. Veganská dieta má k dokonalosti také daleko. Pokud nejedí prášky a aditiva, mají nedostatek některých vitaminů, zvláště B12, který je zodpovědný za vývoj mozku.

Takže takhle – pokud je veganství to jediné, co člověku brání stát se špekatou koulí, pak se mu to vyplatí. Jinak bych to nedoporučil.

Upozornění: Toto byla pouze spekulace. Dobré výzkumy nejsou. Ještě jsem neviděl takovou, která by odstraňovala irelevantní proměnné. Většinou porovnávají s průměrem, což není zrovna fér.

UPDATE: Než jsem to stihl dopsat, už mi marci a minerz dali za pravdu 🙂 Všiměte si, že obě studie, které zmiňují neporovnávají jedince se stejnou životosprávou, mezi nimiž je jediný rozdíl pojídání masa, ale prostě průměr proti průměru, což je značně zavádějící 🙂

Upravil/a: Psychotic

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Vždycky jsem si myslela,že vegani jsou blázni,kteří vypadají nezdravě,ale nějakou dobu sleduji web.stránky dvou maminek,které se tímto způsobem stravy dostaly ze všech nemocí,neduhů,o­bezity apod. Letos jsem pod jejich vedením absolvovala kurz „Jarní očista“ a nyní další – „Hubneme do plavek“. Cítím se moc dobře a nezdravě rozhodně nevypadám. Nechci tvrdit,že si v budoucnu nedám nikdy maso,sýr,vejce apod.,ale jídla uvařená podle jejich receptů mně moc chutnají.
Pokud by to někoho zajímalo,může se inspirovat tady –

http://www.ji­mejinak.cz/

Jsou tam moc zajímavé informace,určitě si počtete!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Přidávám trochu střelného prachu do ohně ať je o čem uvažovat a diskutovat.

Vegetariáni žijí o 9,5 roků déle

Nejnovější výsledky studie zdraví adventistů (Adventist Health Study-2) s 96.000 účastníky z USA a Kanady potvrdila, že vegetariáni mezi adventisty dnes představují nejdéle žijící obyvatelstvo mezi vědecky studovanou populaci světa.

Adventist Health Study je řada studií na Loma Linda University v Kalifornii. Již v sedmdesátých a osmdesátých letech bylo zjištěno, že vegetariáni žijí déle než non-vegetariáni:

ženy měly o 4,4 roků a muži o7,3 roků delší život ve srovnání s kalifornskou populaci. A nezávislé výzkumy v rámci Adventist Health Study nyní potvrzují výrazné překročení tohoto faktu.

Adventist Health Study 2

Dne 7. října 2012 představil vedoucí vědec a lékař, Gary E. Fraser, dramatické průběžné výsledky studie na konferenci a Expo potravin a výživy na Akademii pro výživu a dietetiku: adventisté – vegetariáni se dožívají v průměru 83,3 roků a ženy 85,7 roků – což je 9,5 a 6,1 let déle než zbytek populace Kalifornie, řekl pan Fraser. Tyto výsledky ukazují, ještě jasněji než dříve, že vegetariáni žijí mnohem déle a zůstávají zdravějšími.

Další zjištění ze Studie adventistů zdraví 2

Vegani jsou v průměru o 13,6 kg lehčí než non-vegetariáni.

Vegani mají o pět jednotek nižší BMI než non-vegetariáni.

Vegetariáni a vegani jsou méně rezistentní na inzulín, než non-vegetariáni.

Vegani mají nejmenší podíl na onemocnění vysokým krevním tlakem a nejnižší riziko vzniku diabetu 2. typu.

Ve srovnání s rostlinnou stravou mají non-vegetariáni, kteří jedí maso, až čtyřikrát větší riziko vzniku diabetu 2. typu.

Nejen vynechání masa má pozitivní účinky. Také, zelenina, ovoce, ořechy a luštěniny, které jsou také vegetariánskou stravou, mohou často přispět ke snížení rizika vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a diabetes typu 2 a mohou zlepšit regulaci hmotnosti i funkci mozku, hlásá Loma Linda University. Celkově lze říci, že s ohledem na tyto jedinečné výsledky studií, je styl života a životospráva vegetariánů zdravější.

Zdroj: http://www.ve­ganfoods.cz/Ve­getarianstvi/Ve­getariani-ziji-o-9-5-roku-dele/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Tento způsob stravování jsem praktikoval při svém několikaletém pobytu v chrámu v horách, někde v Asii, kde jiná volba obživy ani nebyla možná.
Nevím, jestli jsem žil déle, ale rozhodně jsem se mnohem lépe cítil! A to hlavně po fyzické stránce (mysl tak nějak nesleduju).
Důvody, proč se podobně nelze stravovat (až na výjimky) i zde, v končinách, kde „je na výběr“, jsou každýmu (vepřovýmu) našinci logicky logické, netřeba vysvětlovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Ono spíš záleží na různýc hjiných faktorech.

  1. na kvalitě potravin. Pokud bude vegan jíst jen rostlinnou stravu, ale běžně dostupnou v supermarketech, pěstovanou ve velkovýrobě (nadupanou kdejakým pesticidem, geneticky i jinak modifikovanou a vyrostlou v kontaminované půdě u silnice), bude na tom myslím zhruba stejně jako člověk, který jí i maso získané tímtéž způsobem (v tom navíc ještě bývají antibiotika a hromony).
  2. na klimatu a celkovém prostředí, v němž žije. V Indii, kde vegetariánství a veganství zapustilo první kořeny je teplé převážně vlhké podnebí. Džinisté, velmi přísní vegani (vlastně spíš frutariáni) pokud se nerozhodnou upostit k smrti, žijí často poměrně dlouho. Jenže v tamních podmínkách není maso pro tělo až tak nutné. U nás občas mrzne, naše tělo potřebuje více tuků, aby se chránilo před chladem, a živočišné tuky jsou k tomu nejlepší. Pochopitelně to jde i bez nich, ale je viz níže…
  3. Na tom, jak se celkově takový vegan stravuje. Musí umět z rostlinné stravy doplnit to, co tělo jindy bere z masa. Nejde prostě jen nejíst maso. Pokud tělu některé látky chybí, pochopitelně strádá a těžko očekávat, že se takový člověk dožije nějakého enormního věku.
  4. nejdůležitější je stejně psychická stánka. Vegan ve stresu proti pohodáři s občasnou jitrnicí nezvítězí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Složení šunky je zajímavé.

Složení šunky: vepřová kýta 60 %, pitná voda, modifikovaný kukuřičný škrob, dusitanová solící směs (jedlá sůl, konzervant E250, modifikovaný bramborový škrob, vepřová kůže, zahušťovadlo E407 a E415, stabilizátory E450 a E451, rostlinná vláknina, cukr, látky zvýrazňující chuť a vůni (E621, E635), sůl E508, antioxidant E316, aroma, barvivo E120, extrakt koření.

E407 – Karagenan. Jde o látku vyráběnou z mořských řas, která se používá jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo emulgátor. Karagenan najdeme také v mléčných výrobcích, šlehačkách ve spreji, dětské výživě. Používá se ale také v kosmetickém průmyslu (krémy, deodoranty). Karagen může u citlivých osob vyvolat alergické reakce.
E415 – Xantan. Jde o látku přírodního původu, která se používá jako zahušťovadlo nebo stabilizátor. Xantan je považován za bezpečnou látku, ale u citlivých osob může způsobit alergii doprovázenou zažívacími potížemi.
E450 – difosforečnany. Působí jako kypřící látky a stabilizátory. Používají se také v masných výrobcích, protože mají schopnost vázat vodu. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
E451 – trifosforečnany. Používají se také jako stabilizátory a kypřící látky. Při vyšších dávkám mohou zapříčinit odvod vápníku z těla.
E316 – Erythorban sodný – sůl kyseliny isoaskorbové. Používá se jako antioxidant a stabilizátor. Nejsou známy žádné negativní vlivy na lidský organismus.
E250 – Dusitan sodný. Také toto éčko je NEBEZPEČNÉ! Může způsobit bolest hlavy, kožní vyrážku nebo dokonce rakovinu. Používá se v uzeninách a dalších masných výrobcích.
E120 – Košenila – barvivo. Jde o přírodní barvivo (karmín). Získává se ze sušených těl samiček červce nopálového. Může způsobovat alergické reakce a u dětí hyperaktivitu.
E621 – Glutaman sodný. Tak na toto éčko opravdu POZOR! Může způsobit žaludeční nevolnost, kožní vyrážku, astma. Používá se v masných výrobcích, instantních polévkách, sojových omáčkách a dalších polotovarech.
E635 – disodné ribonukleotidy – mohou způsobovat astma, alergické reakce nebo hyperaktivitu. Jde o látku nevhodnou pro děti i lidi trpící alergiemi nebo astma. NEBEZPEČNÉ éčko!

před 3106 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

To všechno je pravda, ale v množství a koncentraci, které se běžně konzumuje, je riziko téměř nulové.

před 3106 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek