Mám otázku ohledně žívnosti :) jsem na rodičáku,na 3 roky. přemýšlela jsem že si nechám udělat živnost,jelikož chci začít prodávat oblečení. v práci mi musí držet 3 roky prac.místo. kdybych si udělala živnost ted,musela bych nejspíš rozvázat prac.poměr,že? nebo jak to je? Popřípadě kdybych si ji udělala ted a prac.poměr rozvázala,tak když jsem na rodičáku ,tak za mě zatím platí. zdrav.+soc. pojištění stát,že? děkuji za rady
Zajímavá 0 před 3510 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
0 Nominace Nahlásit |
Zaměstnavatel byl povinen Vám „držet místo“ jenom po dobu mateřské dovolené, po skončení rodičovské dovolené (RD) bude povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě (nemusí jít o původní místo). Nebude-li pro Vás takovou práci mít, může Vám po skončení RD dát výpověď (s odstupným).
V době rodičovské dovolené můžete klidně začít podnikat. Zjistěte si ale napřed, v jakém oboru přesně působí Váš zaměstnavatel. Pokud by šlo o stejný obor, v jakém chcete podnikat, potřebujete před žádostí o živnostenské oprávnění písemný souhlas zaměstnavatele.
Pokud byste toto nedodržela, může se s Vámi zaměstnavatel rozloučit i v době RD (RD Vás nechrání před výpovědí pro porušení předpisů vztahujících se k Vaší práci). Spolu se zaměstnáním by skončila i RD (= volno od zaměstnavatele). Pak byste se musela nahlásit u zdravotní pojišťovny jako rodič pečující celodenně o dítě.
Nejsem si jista, jestli by se po skončení zaměstnání živnost nezměnila na hlavní …
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek