Avatar uživatele
zjentek

Známe důvod, proč se paprika začne „potit“, když ji posolíme?

A vůbec jsem si vším, že sůl vyhání vodu vlastně že všeho. Je i v potu a vsadím se že to taky souvisí, že je v potu taky ta voda. (;

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Viktorie II. před 1000 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Viktorie II.

Sůl je hygroskopická, což znamená, že přitahuje vlhkost. Žádný div světa v tom nehledej.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

Sůl je skutečně hygroskopická a přitahuje vlhkost. Ovšem vlhkost vzdušnou (či obecněji vodu z plynné fáze fyzikální soustavy) – tak je hygroskopicita definována. U papriky, okurek… (… cibule, masa, zelí,…) přichází ke slovu jiný fyzikální jev, osmóza.

před 1000 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Viktorko seš nějaká chytrá. Uznávám. A vidělas v praxi, kolik vody dokáže z kapie vytáhnout jedno jediný zrnko soli?

Mně to u tý papriky přišlo jako extrém no… se mně směj noaco túdle (;

před 1000 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Viktorie II.

Chytrost nejsou žádné čáry.😉

před 1000 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Viktorie II.

A co okurky. Posolíš nakrájené a za chvíli vyleješ kýbl vody.😁

před 1000 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek