Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 11:25

Na každé z těch uvedených může platit něco jiného. „Těžkost“, zvracení, nadýmání. Jiné příčiny, různá léčiva. Možností a léčiv je spoustu.

Zažívací uhlí je klasika (na pročištění i zklidnění). Nebo lžíce jedlé sody. V lékárnách se prodávají pastilky na žaludek, na pálení žáhy. Často pomáhá trocha Coca-Coly na zklidnění žaludku i proti mírné nevolnosti (po doušcích).
Nejlepší jsou byliny a čaje, například mátový. Možná heřmánek. Vrbová kúra je takový všelék, působí velmi dobře i na žaludek a trávení. Pampelišky pomáhají trávení, vstřebávání bílkovin, podporují játra, žlučník, posilují. Jsou různé recepty.

Z receptáře Františka Ferdy:
(výňatky)

Na zkažený žaludek: 1 lžíce dubové kúry, 1 lžíce kmínu, 1/2 citronu vařit i s kúrou. Citrón napřed umýt v octové vodě. Vše do 1/2 litru vařící vody, vařit 7 minut, scedit, vypít. Buď se zvrací nebo se uleví.
Držet dietu.

Na pročištění žaludku: Citron a cibule. Citron nejprve umýt v octové vodě, přidat 7 dkg cibule, spolu vařit 7 min., nechat vystydnou a vypít.

Na slabý žaludek pít kostival.

Recept z pampelišek: 6 květů na 1/2 l vodu, vařit 7 min. nebo naložit do cukru, pije se po jídle na zlepšení trávení a celkové posílení.
Pampelišku bychom měli zařadit do jídelníčku. Nejen ve formě čaje, ale například do polévek. Ať už čerstvé nebo sušené.

Průjmy:

  1. Děti 1 lžičku listí kostivalu, dospělí 1–2 lžíce na 1/2 l vody, 7 min. vařit, vypít po scezení. Za 1 hod. lze opakovat. Znovu vařit a pít.
  2. Když je průjem úporný, pak je nutné vyvařit 1 lžíci listí kostivalu a 1 lžíci kořene kostivalu – připravit jako obyvkle.

Držet dietu.

Psychické napětí (může být zdrojem podrážděného a neklidného žaludku): Jestliže nás čeká důležité jednání, které je spojeno s psychickým napětím, stačí několik kozlíkových kapek, keré nás zklidní a budeme jednat bez strachu a stresu.

Z knihy Bylinářství svaté Hildegardy z Bingenu

Prášek na žloutkové sušenky při zvracení:
prášek z římského kmínu
bílý pepř
prášek z kořene bedrníku
smíchat

Recept na žloutkové sušenky:
Jednu až dvě polévkové lžíce výše uvedeného prášku smícháme se 100 g (špaldové) mouky, přidáme trochu soli a (třtinového) cukru a 6 až 8 vaječných žloutků a co nejméně vody. Z toho uhněteme hl. těsto, uvtoříme z něj placičky a upečeme je při střední teplotě.

V případě intezivního zvracení nebo při neustálem nutkání na zvracení (také při zvracení v těhotenství) by měl člověk denně sníst několik těchto placiček, případně nasypat na (špaldový) chleba výše uvedený prášek a tento připravený chleba důkladně rouzkousat. Opakujte tak dlouho, dokud nutkání na zvracení úplně nezmizí.

Toto je jen příklad. Receptů spojených se zažíváním, žaludečními potíži a nevolností je tam víc (i podle bylin).
Pochopitelně musíme mít doma nakoupené zásoby některých bylin. Dnes se snadno dají koupit sušené, ale spousta z nich vlastně roste všude venku, mimo zimu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 11:37

Na každé z těch uvedených může platit něco jiného. „Těžkost“, zvracení, nadýmání. Jiné příčiny, různá léčiva. Možností a léčiv je spoustu.

Zažívací uhlí je klasika (na pročištění i zklidnění). Nebo lžíce jedlé sody. V lékárnách se prodávají pastilky na žaludek, na pálení žáhy. Často pomáhá trocha Coca-Coly na zklidnění žaludku i proti mírné nevolnosti (po doušcích).
Nejlepší jsou byliny a čaje, například mátový. Možná heřmánek. Vrbová kúra je takový všelék, působí velmi dobře i na žaludek a trávení. Pampelišky pomáhají trávení, vstřebávání bílkovin, podporují játra, žlučník, posilují. Jsou různé recepty.

Z receptáře Františka Ferdy:
(výňatky)

Na zkažený žaludek: 1 lžíce dubové kúry, 1 lžíce kmínu, 1/2 citronu vařit i s kúrou. Citrón napřed umýt v octové vodě. Vše do 1/2 litru vařící vody, vařit 7 minut, scedit, vypít. Buď se zvrací nebo se uleví.
Držet dietu.

Na pročištění žaludku: Citron a cibule. Citron nejprve umýt v octové vodě, přidat 7 dkg cibule, spolu vařit 7 min., nechat vystydnou a vypít.

Na slabý žaludek pít kostival.

Recept z pampelišek: 6 květů na 1/2 l vodu, vařit 7 min. nebo naložit do cukru, pije se po jídle na zlepšení trávení a celkové posílení.
Pampelišku bychom měli zařadit do jídelníčku. Nejen ve formě čaje, ale například do polévek. Ať už čerstvé nebo sušené.

Průjmy:
a/ Děti 1 lžičku listí kostivalu, dospělí 1–2 lžíce na 1/2 l vody, 7 min. vařit, vypít po scezení. Za 1 hod. lze opakovat. Znovu vařit a pít.
b/ Když je průjem úporný, pak je nutné vyvařit 1 lžíci listí kostivalu a 1 lžíci kořene kostivalu – připravit jako obyvkle.
Držet dietu.

Psychické napětí (může být zdrojem podrážděného a neklidného žaludku): Jestliže nás čeká důležité jednání, které je spojeno s psychickým napětím, stačí několik kozlíkových kapek, keré nás zklidní a budeme jednat bez strachu a stresu.

Z knihy Bylinářství svaté Hildegardy z Bingenu

Prášek na žloutkové sušenky při zvracení:
prášek z římského kmínu
bílý pepř
prášek z kořene bedrníku
smíchat

Recept na žloutkové sušenky:
Jednu až dvě polévkové lžíce výše uvedeného prášku smícháme se 100 g (špaldové) mouky, přidáme trochu soli a (třtinového) cukru a 6 až 8 vaječných žloutků a co nejméně vody. Z toho uhněteme hl. těsto, uvtoříme z něj placičky a upečeme je při střední teplotě.

V případě intezivního zvracení nebo při neustálem nutkání na zvracení (také při zvracení v těhotenství) by měl člověk denně sníst několik těchto placiček, případně nasypat na (špaldový) chleba výše uvedený prášek a tento připravený chleba důkladně rouzkousat. Opakujte tak dlouho, dokud nutkání na zvracení úplně nezmizí.

Toto je jen příklad. Receptů spojených se zažíváním, žaludečními potíži a nevolností je tam víc (i podle bylin).
Pochopitelně musíme mít doma nakoupené zásoby některých bylin. Dnes se snadno dají koupit sušené, ale spousta z nich vlastně roste všude venku, mimo zimu.