Zajímavá 0 před 999 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Vlastní si péct nebudu.
0 Nominace Nahlásit |
U nás se peče domácí chleba snad 20 let. Babička měla dobrý recept na chleba, který je bez hnětení a je fakt dobrý.
4Kdo udělil odpovědi palec? paul1, Kepler, Ametyst, cappuccino
před 999 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Už řadu let si pečeme vlastní chleba. Ovšem zdraží nám i mouku, energie a vše ostatní, tak pokud si neuděláš dostatečné zásoby mouky, vyjde to na stejno.
0 Nominace Nahlásit |
Nemám troubu, ve které bych ho dobře upekla (menší elektrická,
s topnými tělesy, příliš blízko roštu).
Z domácí pekárny mi chléb příliš nevyhovuje.
Pokud bude stát velký chléb stovku a 1 kg mouky 60 Kč, pro sebe péci
chléb nebudu. Pitu peču často (vnouček ji má rád), asi bych u ní
zůstala :)
0 Nominace Nahlásit |
Určitě:
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
2 hrnky teplé vody
1 lžička kmínu
1 lžičku soli
1 lžičku sušeného droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme 1 lžičku octu, 2 hrnky vlažné vody.
Vše promícháme a vznikne řidší těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 6–7 hodin. Potom těsto v míse promícháme vařečkou a necháme odpočinout dalších 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, smalt průměru asi 21–23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto a posypeme kmínem. Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 °C 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 °C. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu. Poznámka Chléb je vynikající, křupavý a velmi jednoduchý. Doporučuji plný hrnek = 1/4 litru.
Drap | 1709 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |