Avatar uživatele
Agneta

Jsou obložené chlebíčky českou specialitou?

Mají také svou historii? Dáte jim předmost před hamburgery, pizzou atd?
A které obdobné speciality by se ještě daly cizincům doporučit?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, hanny 2, gagaga, marci1, anonym, gecco, zzzlatokopka před 3630 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Něco z historie chlebíčků.
http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1095927644-kalendarium/214563235­300025/

"Jednoho dne v roce 1916 dorazil do pražského lahůdkářství Jana Paukerta malíř Jan Skramlík a stěžoval si na jednohubky, které se v té době běžně podávaly k malému pohoštění. Prý jsou příliš titěrné a chtělo by to něco většího, tak na dvě tři kousnutí. Paukert mu tedy takovou „vícehubku“ připravil a s potěšením zjistil, že chutná i ostatním zákazníkům lahůdek.

Angličané ovšem tvrdí, že obložený chlebíček vynalezl roku 1733 lord Sandwich. Jako vášnivý karbaník prý nechtěl zbytečně vstávat od stolu, a tak když měl hlad, připravil mu sluha obložený chléb.

Francouzští historikové zase tvrdí, že obložený chlebíček uvedl do světa Napoleon, protože neměl čas k jídlu, a tak jedl nejraději chleby obložené masem a pokrmy již hotovými. "

Možná to byli již staří Římané, kteří si na chlebíčkách pochutnávali. Ale myslím si, že u nás jsou vedle vepřo-zelo-knedlo národním pokrmem ve studené kuchyní.

Je pravda, že v 90. letech, když zanikly mléčné jídelny, chlebíčky vymizely, vystřídaly je hot-dogy, hamburgery, pizzy. Ale Češi se vrátili ke stoleté tradici, k obloženému chlebíčku, výrobci rozšířili sortiment. Dnes je možné se bavit o tom, kde mají chlebíčky nejlepší.

Osobně upřednostňuji chlebíčky před uvedenými pochutinami. Co dalšího bych doporučila? Nic mě nenapadá.

Snad nebude někdo časem z Unie tvrdit. že je to jídlo nezdravé, nehygienické…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Hamburgery a podobné nemusím,chlebíčky jsou česká klasika.
Nedávno jsem na doporučení kamarádky vyzkoušela pizza housky (pečivo domácí).Měly úspěch a jsou možné různé varianty

http://www.mi­mibazar.cz/re­cept.php?id=1070­29

Cizinci zatím nepohrdli pravou staročeskou svíčkovou,nebo kachnou pečenou na černém pivu s červeným zelím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Něco jsem o nich našel.Dávám jim přednost určitě před hamburgery,jelikož hamburgery nejím a pizzu baštím občas,ta je dobrá a jsou tam věci,co mi jdou do krku.
http://www.ne­zoufalky.cz/cz/co-nas-bavi/oblozeny-chlebicek-zachovej-nam-cechum.html
Cizincům bych doporučil živáňskou pečeni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zzzlatokopka

Prý je vynalezl nějaký lahůdkář v Praze, jsou určitě českou specialitou, raději mám pizzu:-)

Doporučit knedlovepřozelo, ale oni ti cizinci na to nejsou asi stavění, pak se nemůžou hnout:-DDD

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
gecco

Jsou…
Už jsem potkal ´pár´ cizinců, kteří naprosto nechápali, co to je…
😉
Jo – hambáče jím jen v případě nejvyšší nouze (tedy – pokud si je neugriluju sám), pizzu zase nejlépe v Itálii – takže obložené chlebíčky před tímhle mají přednost.
Na druhou stranu – ani ony nemají nejvyšší preference – vrámci studené kuchyně mám nejradši ´obloženou mísu´ (idálně maso s masem – od špeku přes slaninu a klobásky po třeba rostbíf).
😉

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek