někdy na 10 let? A jaká byla pd roku 1976? Děkuji.
Doplňuji:
Doplněno:kniha Pedagogika pro učitele odborných předmětů , str. 98 dole a
99 nahoře,autor Doc PhDr Jiří Dvořáček, CSc . Cituji:…v roce
1976…byla prodloužena povinná docházka na 10 let…4+4+2…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 4657 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jsou zde různé zajímavosti,třeba i počty žáků ve třídách.
Zdroj: http://www.zkola.cz/zkedu/rodiceaverejnost/vybirameskolu/zakladniskoly/28220.aspx
0 Nominace Nahlásit |
Nikdy nebyla více jak 9 le.
Doplňuji:
Byla prodloužena, myslel jsem základní docházku.
Upravil/a: Drap
0 Nominace Nahlásit |
víc než devět nebylo…
ale, jen tak pro zajímavost, u nás na vesnici na Slovensku se na základní škole střídavě rok co rok otvírala a zavírala devátá třída.
0 Nominace Nahlásit |
Povinná školská dochádzka bola maximálne do 16.roku dieťaťa,
tj.9 rokov. Preto niektorí „prepadáci“ končili školu
v 7.-8.ročníku… Tak isto aj príprava na povolanie bola obmedzená vekom
študenta (25,alebo 26 rokov, nie som si istá) a nie počtom štúdijných
rokov – nemohli byť „veční študenti“, ako to je napríklad
v USA.
autor zjavne vychádzal z tohoto údaju (veku dieťaťa).
0 Nominace Nahlásit |
Ano byla, tak jak to popisují v té knize.Základní škola byla osmiletá a pak se muselo ještě nejméně na dva roky do další školy (prakticky ve 14ti vás nikdo nezaměstnal), takže musel ať už do učňovské školy ( a tu mohl po dvou letech ukončit bez výučního listu) nebo do dalších škol.Chtěli tím udělat to, aby studenti vysokých škol končili dříve s učením.Po několika letech se to ale vrátilo zpátky na devět let školní docházky.
0 Nominace Nahlásit |
ano, já jsem měla povinně 10 let – vycházeli jsme z 8. třídy a pokud se někdo nedostal na střední, měl povinně 2 roky učňáku
0 Nominace Nahlásit |
Možná to souvisí s tím, že děti mají chodit do povinného předškolního roku v mateřské školce. Někdy se tomu říká přípravka. Toto se potom chápe jako 10 letá povinná školní docházka 1+9. Ten citát je možná vytržen z celé souvislosti o školní docházce.
lahny si to plete s povinnou. Tehdy bylo možné si vybrat 9 tříd nebo z 8. třídy jít na střední školu, což byla tzv. dvanástiletka 8+4, ale nebylo to povinná školní docházka.
0
před 4657 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mno, kdybych si byl jistý výkladem, tak se ptát nebudu.Znamená to, že VŠICHNI museli povinně po 8 letech na ZŠ jít na 2 roky do učení, na nějakou jinou školu atd? A po 2 letech je vyhodili pro neschopnost či jak bych to nazval,nebo jak?Zatím je mi jasné , že základní byla 8 let.Jak je to s těmi dalšími 2 léty?? Mám v tom nějak chaos,sorry.
Ano, bolo to tak. Nemohli skončiť základku a ísť na ulicu. Súčasne sa
tým aj na účet štátu pripravovali na povolanie.
V 15. roku síce dostali OP a stali sa občanmi, ale do 16. roku za nich aj
tak zodpovedali rodičia.