Špenát je bomba a dobrota se vším všudy. A na zimu stačí listy, kolik kdo chce, spařit, nechat na sítu odkapat, pokrájet a po vychladnutí smíchat s ochucenou šlehačkou (min. 33%). Šlehačku si každý ochutí podle sebe. Do špenátu jí dám jenom tolik, aby byl jako „omaštěný“. Plním do plastových sáčků s umělohmotným zipem, vložím brčko,až k němu sáček uzavřu, odsaji co nejvíc vzduchu, a po vytažení brčka současně uzavřu. Takových destiček máme, se vším možným, v mrazáku hodně. Místo nezaberou a v zimě stačí sáhnout do mrazáku. 🙂
9Kdo udělil odpovědi palec? annas, elektrikář, anonym, johana 56, Nikkol, Damiana, RyuzakiKate, anonym, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jo, moc, odjakživa, a nejlepší je s přidáním kopřiv, to pak je teprv bomba, obzvláště z hlediska obsahu železa. Kdo ho nejí, je sám proti sobě.
0 Nominace Nahlásit |
ano, špenát mám mooc ráda. S bramborovými knedlíky a vajíčkem na tvrdo je jedním z mých nejoblíbenějších jídel od mámy :))
6Kdo udělil odpovědi palec? tom004, Nikkol, Damiana, anonym, elektrikář, RyuzakiKate
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ve školních jídejnách si většinou zkazíme chuť nejen na špenát. Do dneška bych nevzala do úst rajskou omáčku a hlavně ne s těstovinami a rajskou polévku si nesmím ani představit. Maminka mi jako dítěti dávala často vařenou mrkev, tak tu bych taky nespolkla. Špenát dělám jen s máslovým bešamelem, bez česneku a jiného koření, jen osolený. Důležité je mléko, nebo smetana, protože likviduje kyselinu šťavelovou (?), kterou žaludek špatně snáší.
6Kdo udělil odpovědi palec? anonym, johana 56, tom004, RyuzakiKate, anonym, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Chutná mi moc- jak listový ,ten nejvíc ale i protlak,ale musí se dobře připravit- jo vím z jídelny tam podávali jen zelenou břečku neochucenou , tak se ti Teky nedivím, že ti v jídelně nechutná
5Kdo udělil odpovědi palec? anonym, tom004, Damiana, RyuzakiKate, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Mně také jako „děcku“ ve škole nechutnal.
Nyní ale převelice, podle vlastních úprav s vlastními přídavnými
ingredienciemi 😁.
0 Nominace Nahlásit |
chutna,a od té doby co v televizi vysílali že po něm skutečně rostou svaly tak chutná i mým dětem,je fakt že když se udělá doma je lepší než ve školní jídelně
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, tom004, Nikkol, RyuzakiKate, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
aaaach. Špenát zbožňuju 🙂
5Kdo udělil odpovědi palec? tom004, Damiana, RyuzakiKate, anonym, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ano ale musí tam být tuna česneku......
4Kdo udělil odpovědi palec? anonym, beer, RyuzakiKate, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
ze školní jídelny by mi špenát taky nechutnal. Já kupuji zmrazený
špenátový protlak, pomalu ho na plotně rozmrazuji, pak přidám hodně
česneku a mléko a zahustím jíškou a je to mňam.
Ale špenát nemá tolik železa, jak se traduje, má ale další plusy
z hlediska výživy, viz výňatek z wikipedie:
Navzdory všeobecnému mínění není špenát zvlášť bohatý na železo, ale i tak obsahuje cenné živiny. Podle některých výzkumů je to dobrý prostředek na prevenci rakoviny. Ve špenátu jsou obsaženy karotenoidy (i beta-karotenu), a to ve vysokých koncentracích. Obsahuje také lutein, který působí antioxidačně. Výzkumy prokázaly, že častější konzumace potravy bohaté na beta-karoten pomáhá předejít degenerace žluté skvrny oční sítnice, která často způsobuje slepotu u starších lidí. Špenát se odedávna doporučoval na vysoký krevní tlak (obsahuje hodně draslíku, který reguluje krevní tlak), anémii a také zácpu.
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, tom004, beer, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Chutná – ale nesmí v něm být ani trocha česneku. Připravuji ho na smetanovo-bešamelovém základu, dusím jen krátce. Nejraději ho mám s domácími bramborovými noky nebo jen s volským okem. Mám ho ráda i syrový – dělám z baby listů míchaný salát s cherry rajčaty, parmazánem a medovo-dijonskou zálivkou.
0 Nominace Nahlásit |
Špenát , zelí. Jídelna nejídelna ..
Prostě kdekoliv a jakkoliv..
3Kdo udělil odpovědi palec? tom004, RyuzakiKate, anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak docela i jo, pokud je uvařenej.
Jinak vetšina jídel se dá dochutit, takže i když ti to zrovna nešmakuje, tak stačí vzít sůl, posypat to, vzít pepř, posypat to, vzít papiriku v prášku, posyspat, zalejt kečupem a pak už je to dobrota, ať už to bylo na začátku cokoliv.
0 Nominace Nahlásit |
Nee, špenát moc nemusím..byli chvíle, kdy jsem ho měla ráda, ale to jsem byla malá. Teď se to i změnilo..
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Špenát nemůžu ani vidět!Zelené jsme vždy dávali jen prasatům a slepicím.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4389 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |