Avatar uživatele
Savier

Chutnalo podle vás pivo „za komára“ jinak než dnes?

Bylo lepší, horší, či stejné?

Zajímavá 0 před 1 dnem Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Pokud jde o historicky nejlepší a světoznámé pivo Pilsner Urquell (pro ty kteří neznají, tak Prazdroj 12), tak by mělo být stejné. V tom je jeho jedinečnost. Je to zásluhou jeho receptury a také vody, která se používá k jeho výrobě. Tu nelze nahradit, protože je z artézkých studní v pivovaru samotném. Možná právě proto vznikl pivovar zrovna na tomto místě.
O historii pivovaru zajímavé čtení zde: https://www.praz­droj.cz/nas-pribeh/historie

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
magorvkleci

Nevím, jak za komunistů, mám z doslechu, že některá piva byla považována za nepitelná, a to včetně dnes oblíbených jako Svijany, Nymburk nebo Humpolec (Bernard). Dnes mám za to, že díky moderní technologii a konkurenci v Česku opravdu není žádné pivo špatné. A to včetně Starobrna, Staropramenu a Braníku, ty řeči proti nim vedou jen lepšolidi.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

No jistě 😛
Hlavně jsme byli mladí a to je prima všechno. V době revoluce, před 35 lety, mi bylo
30 let. A to byl krásný, celý svět svět (dětství i mládí). 😉

„Pivo“ je pro mne jen Plzeň (ta by měla být stejná).
Pivu už téměř neholduji, řadu let. Těžko posuzovat chuť, z mí strany. -)
Žatecký chmel a voda s plzeňské studny, plus receptura ba měla zaručit, stejnou kvalitu, chuť.
Děda vždy říkal, že Gambrinus je také fajn pivo, A byl.

Akciový pivovar Cheb (1871 – 1995)
Tady, v Karlovarském kraji se hodně pila Hradní 111°.
Chebský pivovar, plzeňská odnož, vařil skvělé, světlé pivo..
Po bombardování na jejím sklonku v roce 1945 byl provoz poničeného pivovaru obnoven až v říjnu roku 1946. V říjnu 1947 už byl pivovar znárodněn a přejmenován na Chebský pivovar
vlastníkem, Plzeňským prazdrojem a. s., pivovar v Chebu z důvodu nedostatečné produktivity uzavřen.
https://www.pi­vovary.info/?p=83042
Pár let po revoluci, byl „zlikvidován“, jako řada jiných českých a bývalých československých podniků.
Při častých pobytech v JČ, mi nikdy tamní piva tak nechutnala (Budvar, Samson, Kroužek a ni jiné „samo*ery 😉. Když nebyla Plzeň 12 (točená či v láhvi), Gambrinus tam často nebyl v obchodech . Tak byl z mého pohledu a chuti, přijatelný jen Protivín. 😉
Pivo už nepiji, nemohu srovnávat. Nedělá mi dobrotu (nejde jen o ten alkohol).
Výjimečně si dám malou sklenku nebo jen ochutnám.
Od řidičů, pak nejčastěji Birell :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Samozřejmě. V socialismu bylo plánovité hospodářství, takže se bezhlavě a pro zisk neurychlovalo to, co musí mít čas zrát a kvasit. Státní vlastnictví pivovarů mělo tento dopad, pokud můžeme porovnávat s dneškem. Také republika byla soběstačná, takže se nemusely dovážet druhořadé suroviny kdovíodkud. Pěstoval se chmel, ječmen, všechno bylo místní. Nebylo třeba chemického ošetření surovin, aby přežily cestu přes půlku světa, jako dnes. To se pochopitelně musí projevit na chuti a kvalitě.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
jirka F

A to jako myslíš v pravěku, nebo jak za komára?

Avatar uživatele
Savier

Myslím tím, za komunistického režimu. Tomu se tak říká, za komára.

Nový příspěvek