Protože čert má několik významů, mám na mysli scénu se Švejka, kdy
vedou Šejka k polnímu kurátovi a zastaví se v hospodě. Společně se
Švejkem jdou dva vojáci jako doprovod. V hospodě si ke každému vojákovi
přisedne dáma a jedna říká. Přineste nám čerta, tady pán to platí.
Nebo takový nápoj už neexistuje? Díky.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, gagaga před 3612 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nevím už, co Švejk pil, ale likér Čert existuje.
Čert – alkoholický nápoj
Známý žaludeční nahořklý žaludeční likér. Je řízný, někdy až pálivý, ač jeho stupňovitost nepřevyšuje obvykle 40%.
Typickou vlastností je jeho hustá konzistence. Té se dociluje tím, že
kromě sirupu z cukru řepného přidává se sirup škrobový (bramborový)
zvaný glukóza, která se vyznačuje vysokou hustotou při poměrné malé
sladivosti. Barva tmavě hnědočervená.
http://slovnik.vareni.cz/cert/
Nabízí např. Tesco
http://nakup.itesco.cz/cs-CZ/ProductDetail/ProductDetail/2001019533839
0 Nominace Nahlásit |
měla na mysli kořalku míchanou s likérem ..je to míchanej drink typu-
za málo peněz hodně muziky:
http://www.jednicka.unas.cz/napoje.html
Doplňuji:
kořalka= tuzemák
likér= griotka
to vše= čert
postup- viz odkaz
Upravil/a: zjentek
0 Nominace Nahlásit |
Ad RyuzakiKate – jen jsem okopírovala. Teď se dívám na net, zda najdi
nějaké vysvětlení.
V receptu je uvedené „škrobový (bramborový) sirup zvaný glukóza“.
Měl být uveden tzv. glukózový sirpup, takže zřejmě nepřesně zkrácené.
„Škrobový sirup je vyráběn dvěma možnými způsoby: kyselá hydrolýza nebo enzymová hydrolýza.Hydrolýza je řízené štěpení polysacharidového řetězce amylózy a amylopektinu na jednotlivé nižší řetězce oligosacharidů, disacharidu-maltózy a monosacharidu-glukózy. Škrobový sirup je tedy směsí těchto štěpných produktů a podle převažujícího zastoupení je nazýván maltózovým respektive glukózovým sirupem. “
http://www.bezlepkovadieta.cz/odpovedi-a-otazky/potraviny-a-suroviny/2125-3
Takže název glukóza se užívá běžně.
" pastovitá hmota, jak ji nazýváte, se jmenuje škrobový ( glukózový )
sirup a jde o surovinu, jež je používáná pro zvláčnění výrobků."
http://www.cukrar.cz/poradna_vypsat.asp?id=1&id_prispevku=1769
Jo, já vím, že je to z toho odkazu, dívala jsem se na něj. Chemicky by to ale správně nebylo, holt jsem trochu rejpal :)