Hložinky a Azarolky
Samosprašný, opadavý strom či keř vysoký do 8 m. Plody jsou velké do 2,5 cm, kulovité, obvykle oranžové, bohaté na obsah vitamínu C a komplex vitamínu B.
Latinsky: Crataegus azarolus
Hloh azarol, chutnější příbuzný našich známých hlohů, se v řadě středomořských zemí pěstuje pro své plody velikosti třešně. Většinou bývají žluté až oranžové, někdy však také červené nebo bílé. Jsou větší než hložinky a mají blátivou dužinu s chutí jablek, která obsahuje dvě až tři tuhá semena.
Téměř ve všech částech světa nalezneme různé druhy hlohů a řada z nich rodí podobné drobné, jedlé plody, připomínající jablíčka.
Z květů hlohu jednosemenného se dříve vyráběl těžký likér nebo víno. Mladé lístky a pupeny mají oříškovou příchuť a jsou vítanou přísadou do salátů. Nyní ovšem víme, že jsou lehce jedovaté. Z plodů hlohu azarolu i jednosemenného a především hlohu vratičolistého se však vyrábějí výtečné zavařeniny, vína a marmelády.
Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew(Net)
0 Nominace Nahlásit |
Hložinky jako plody hlohu obecného, malé červené malvice.
Léčivé účinky zde:
http://www.prirodaleci.cz/hloh-obecny/
Hloh obecný tady:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hloh_obecn%C3%BD
Doplňuji:
Ty hložinky jsou pak zde
http://www.biolib.cz/cz/taxon/id39590/
Upravil/a: beer
0 Nominace Nahlásit |
hložinky znám jako červené plody hlohu
spíš v léčitelství se používají ale květy při srdečních potížích a klimakterických dělají se z nich různé léčivé nálevy
o hložinkách nevím jak se používají a zda vůbec
tak jsem našla toto
Hložinky: Odvar z plodů: 2 lžíce hložinek dáme do 1/2 l vody, povaříme 10 minut a přecedíme. Pijeme vlažný, 2 šálky denně. Podává se proti ledvinovým kaménkům, proti průjmu
http://www.tavlisa.ws/stranky/herbar/herbar-hloh-obecny.php
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek