Sacharidy neboli cukry (starším názvem uhlovodany nebo karbohydráty) jsou nízko- i vysokomolekulární látky vyskytující se v každém organismu a plnící především funkce nutritivní (tedy vyživovací). Fungují především jako palivo a jsou tedy zdrojem energie. A to velice rychlým zdrojem, ovšem s nesrovnatelně nižší energetickou hodnotou než např. tuky. Další jejich nevýhodou je, že se dají poměrně špatně skladovat (jediná zásobní látka je polysacharid glykogen – hlavně ve svalech a játrech). Právě protože jsou jejich rezervy tak malé a rychle se spotřebují, je třeba je při fyzických výkonech dodávat.
Více na:
Zdroj: http://sacharidy.cz/
0 Nominace Nahlásit |
Wikipedia, nejlepsi pritel cloveka.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sacharid
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3415 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2010 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1341 | |
zjentek | 1215 | |
hanulka11 | 1028 | |
elkon | 980 | |
quentos | 955 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |