Vo d a jest rovněž velmi důležitá pro zažívání. Jest také
prostředkem k dopravě různých látek rozpadných. jichž vylučování
vázne, jakmile tělu nedostává se vody. Konečně vody jest zapotřebí
k řízení tělesného tepla vypařováním a vyměšováním potu. Pak-li
nedostává se tělu vody, nastává brzo nepříjemný pocit žízně, který
jest mnohem trapnější než pocit hladu. Kamkoliv člověk přijde do
neznámé krajiny, ihned se shání po vodě, a krajiny, kde není vody, nejsou
způsobilé k usídlení člověka. Kde není vody na povrchu, tam nutno ji
opatřiti vrtáním do hloubky, tak zvaných artézských studní, jak se to
děje na saharské poušti. Vody používá člověk nejen k pití, nýbrž
také k mytí a vaření a proto jest velmi důležito, aby byla bezvadná.
Vody na povrchu země bývají zřídka bezvadné, neboť obsahují často
zárodky chorob. Bývají to zárodky tyfu břišního, jež dostávají se do
vody a choroby tyto šíří se ponejvíce vodou. U tyfu jest dokázáno, že
města, kde dříve tyf stále se vyskytoval, jako v Praze, v Mnichově,
v Hamburku, po zavedení dobré pitné vody a po zřízení bezvadné
kanalisace, byla tyfu skoro úplně prosta. Ještě nápadnější jest to
u cholery. Pitím takové nakažené vody dostávají se zárodky chorob
přímo do zažívacího ústroje. Avšak také mytím může nastati nákaza.
Myjeme-li se takovou vodou, zůstanou nám na nerovnostech kůže, přes
pečlivé osušení, lpěti zárodky chorob a mohou se dostati našima rukama na
pokrmy a do našich zaživadel nebo do vzduchu a vdechováním do těla, kdež
po případě vyvolají chorobu. Podobně může se státi, když omýváme
nádobí nečistou vodou.
Dobrá pitná voda má býti úplně jasná, bezbarvá, bez zápachu a má míti
dobrou chuť. Teplota vody pitné nemá přesahovati teplotu 10—12° C
(8—10° R). Dále nemá voda obsahovati příliš mnoho solí. Vypaříme-li
1 litr vody, nemá pevný zbytek přesahovati váhu 0.5 gramu. Dobrá voda
pitná nemá obsahovati čpavek a kyselinu dusíkovou, poněvadž přítomnost
těchto látek jest znamením. že ve vodě probíhají pochody hnilobné a
rozkladné. Je-li na příklad poblíž studně nějaká žumpa, tu mohou se
vyluhovati rozkladné látky ze žumpy a přecházeti do studničné vody;
následkem toho obsahuje pak voda hojně ledku (sanytru) a taková voda působí
po delším požívání obtíže zažívací.
Voda, která obsahuje mnoho solí (jsou to zvláště sole vápenaté,
hořečnaté a kuchyňská sůl) označuje se jako tvrdá, kdežto voda, která
má v sobě málo solí, nebo žádné, jmenuje se měkká. Tak zvaná
destilovaná voda jest vůbec prosta solí, poněvadž při destilaci
přechází jen vodní páry beze všech příměsí). Destilovanou nebo
sněhovou, ledovcovou nebo dešťovou vodu nelze trvale píti, neboť odnímá
tělu nerostné látky a působí tak přímo jedovatě.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? kropitko před 5094 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Prto pitnou vodu jsou důležitější parametry než ty které
charakterizují vodu jako tvrdou nebo měkou. Tvrdá i měká voda je pitná
pokud splňuje ostatní parametry kladené na pitnou vodu. Velmi tvrdá vodá je
také minerální voda, která je lé´čivá ale není vhodné ji používat
jako stolní. Takže ani s tou vodou to není tak jednoduché.
Jedná se o obsah dusičňanů, dusitanů, různých organických látek,
těžkých kovů či bakterií.
0 Nominace Nahlásit |
V té knize chybí čím se taková voda dá upravit.
Drap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |