Dobrý den,
můj zaměstnavatel plánuje příspěvky na doplňkové penzijní spoření. Co se stane, pokud bych si doplňkové penzijní spoření založil, zaměstnavatel by přispíval a já bych dal, například, za dva roky výpověď?
To bych musel příspěvky od zaměstnavatele vrátit? Spoření se předčasně ukončí?
Děkuji za odpovědi.
Arne1: Nemyslím, že bych spoření celé zrušil, ale když dám jenom výpověď u svého zaměstnavatele a co se stane s jeho příspěvky.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kajoch před 1751 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
DPS se sjednává mezi tebou a penzijní společností. Zaměstnavatel do
toho vstupuje jako další plátce. Takže základem spoření jsou platby od
tebe, doplněné a zamětnavatele.
Kdybys byl tak nerozumný (nebo měl výrazně lepší nástroj na spoření) a
smlouvu DPS předčasně zrušil, tak by se ze smlouvy vracela daňová úleva
jak tvoje, tak zaměstnavatele, případně státní příspěvky.
0 Nominace Nahlásit |
Znám,znám.Na příspěvek od tohoto zaměstnavatele v tomto případě zapomeň a ukládej už pouze ze svého,pokud tvůj nový zaměstnavatel přispívat nebude.Vracet nic nemusíš.
0
před 1751 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne, nic vracet nebudeš. To co ti na připojištění přispěl zaměstnavatel je něco jako vedlejší forma mzdy. Akorát to nedal tobě na tvůj běžný bankovní účet, ale na tvůj účet u penzijního fondu, který ti peníze vyplatí až za předem stanovených podmínek.
0
před 1751 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
FreddieR: Předpokládal jsem, že pochopíš že DPS u penzijní společnosti, když je sjednané na tvé jméno, tak na něj už ten zaměstnavatel nemůže. A stát nemá důvod brát něco co bylo legálně uloženo na tvé konto. Prostě další příspěvky zaměsnavatele nebudou, třeba bude přispívat některý následující zaměstnavatel.