Ano, je to prudká exotermická reakce spadající do oxidací. Podle podmínek to může být hoření, nebo explozivní hoření (vytvoří-li se výbušná směs se vzduchem nebo kyslíkem)- Produkty jsou samozřejmě CO2 + H2O, při nedokanalém spalování i CO. Vedlejšími efekty při výbuchu PB tlakové láhve bývá i zbořený barák, nebo barák bez střechy (fakt stačí i dvoukilovka – viděl jsem fotku). Případně taky zrušené auto na PB i s garáží).
Upravil/a: Kepler
0 Nominace Nahlásit |
13O2+2C4H10→10H2O+8CO2 Myslím. Já bych to nazval spalováním.
Exotermní rychlou oxidací. Ale i hoření pode mne je v pořádku.
Ale raději si počkej na Keplera, páč on je chemistry local champion.
;) :D
0 Nominace Nahlásit |
Může vznikat leccos, např. C, CO, CO2, H2O, H2, CH4, C4H2O3, C(CH3)3OH. Záleží totiž na reakčních podmínkách a na typu butanu. Podmínky jsi nezadal a butany známe dva, víme?
3Kdo udělil odpovědi palec? Emefej, vas999, aliendrone
před 2376 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nedá se jednoznačně odpovědět, chybí reakční podmínky. Kromě toho, co uvedli ostatní spolubesedníci vzniká za jistých podmínek i kyselina mravenčí nebo šťavelová.
0
před 2370 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Dva butany? Myslíte butan a 2-methylpropan? To pak jo, ale pojmy n-butan a isobutan jsou zastaralé a nedoporučuje se je používat, pokud vím. Ale nemyslím, že zrovna na tomhle tolik záleží, všechny uhlovodíky se v tomhle ohledu chovají stejně. tedy jenom ty jednoduchovazebné a s otevřený řetězcem…
Kepler > reakce nutně nemusí být prudká. Třeba oxidace n-butanu v kapalné fázi za vzniku maleinanhydridu nebo terciárního butylalkoholu běží dost pomalu a musí se katalyzovat.
Já bych ke Keplerově výčtu „produktů“ dodal i auto slušivě ovinuté kolem stromu. Na to stačí pouhé cca 2g butanu. I méně. Vlastní zkušenost. ;) :D :D
GRATULÁÁÁ!!! :D :D :D
Přesně tak – jednorázový zapalovač (takový ten plastový)
zapomenutý/zapadlý u předního skla. A to si to takhle pohodička mastíme
s kámošem v jeho autě a najednou ŘACH! A kousek toho zeleného plastu se
mu zasekl do očního víčka. Tenkrát ještě žádná „inteligntní“
elektronika neexistovala, bylo to v zatáčce > smyk a už jsme se kouleli
1× úplné hodiny a 1× přes střechu. Myslím. A pak strom.
A i když auto vypadalo jako kdyby na něj dostal Shrek vztek, tak se nám prakticky nic nestalo. Byli jsme mladí, sice potlučení, zboulovaní a trochu od krve – já z chobotu, kámoš z toho víčka a asi i pohled na nás byl celkem žalostný, nicméně celkově v pořádku. A mohli jsme možná být i úplně OK, jenže znáš to, mlaďoši >>> COŽE pásy? To je pro sraby!! Zkrátka velmi poučné. :)
Jinak ještě jednou blahopřeji ke zdařilé úvaze, ale nemohu si odpustit… také vlastní zkušenost? ;) :D :D
Naštěstí ne. Jako nekuřák občas mívám jen zapalovač v batohu pro případy technické nouze 😉 Ale slyšel jsem o nějakých případech a to množství bylo docela návodné… Samozřejmě neočekávám od 2g uhlovodíků (relativně stabilních – na uhlovodíky) takovou energii aby zlikvidovaly mechanicky automobil… 😉
Tak takovéhle produkty jsem ani nečekal. No, alespoň vím, čeho jsou takové uhlovodíky vlastně schopné a čemu se při práci s nimi zdaleka vyhnout. No to teda j.k.j
Alliendrone: To, že vznikne něco takového mě napadlo, ale nebyl jsem si
jistý. Hlavně se ale těším na toho Keplera, snad se tu objeví brzy. No to
teda j.k.j
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
annas | 5284 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2620 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1345 | |
aliendrone | 1172 | |