Neměl by žádný cukr, ať je z čehokoliv.
(Jsem diabetik)
To jennysh:
Nikde jsem se v odkazu dedočetl, že je to pro diabetiky vhodné a
zdravé!
10Kdo udělil odpovědi palec? Kerberus, Michal Kole, dědapetr, www, anonym, skrz, Ienka.seda, zzzz, anyone, aIice
před 4916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Cukr patří mezi sacharidy. Takže je jedno o jaký cukr se jedná.
Měl by jste dodržovat povolený příjem sacharidů v gramech za 24 hod, co
možná nejvíce rozložený na celých 24 hod. Můžete všechno, ale jenom
v rámci tohoto množství sacharidů. Z čehož plyne, že dáteli si kostku
cukru, musíte sníst o rohlík méně.
Obsah sacharidů v potravinách zjistíte v nutričních tabulkách.
Doplňuji:
Informovaný diabetik zná svůj metabolismus sacharidů a ví kdy, co a kolik
může sníst.
Dnes vám každý diabetolog doporučí tzv. selfmonitoring.
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Souhlasím s tím,že by neměl.Ale,záleží na typu diabetu,a na tom,vytvořit si určité návyky,chovat se k nemoci „slušně“,a klidně se dá občas použít i cukr.Diabetik jsem 22 let(beru prášky),a nemám,alespoň zatím,s občasným použitím cukru,nebo s nějakou sladkostí žádný problém.
4Kdo udělil odpovědi palec? jennysh, Michal Kole, Jikra, Deli
před 4916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Také jsem diabetik na inzulínu.Cukr diabetik nesmí ať je
jakýkoli.Používat mohou jen umělá sladidla a to v omezeném
množství.Cukr dostávají do organismu s potravin který obsahují cukr
(sacharidy)je to například pečivo,rýže,ovoce a jiné.
Náhradní sladidla:
Sorbitol ( Sorbit, Sorbol )
Sorbitol je výtažek z cukru glukózy. Je to přirozená složka všeho
ovoce. Sorbitol se využívá jako sladidlo i zahušťovadlo. Také zabraňuje
žluknutí tuků. Hlavní využití Sorbitolu je jako umělé sladido pro
diabetiky i pro nízkokalorickou dietu. Další použití je do žvýkaček,
zmrzlin, cukrovinek a dezertů, a hlavně pro potraviny pro diabetiky. Látka je
považována za bezpečnou v přiměřeném množství. Při spotřebě
většího množství může působit střevní obtíže. Sorbitol není
rovněž vhodný pro malé děti. V ČR je používání povoleno v nezbytném
množství ke všem potavinám.
Skóre škodlivosti: 0
Mannitol
Mannitol je sladidlo vyskytující se v některých rostlinách, ze kterých
se také vyrábí. Toto sladidlo nezpůsobuje zubní kazivost. Je též vhodné
jako diabetické sladidlo. Látka působí také jako rozpouštědlo a
stabilizátor. Používá se k výrobě nízkokalorických potravin a potravin
pro diabetiky např. v cukrářské výrobě apod. Látka je považována za
bezpečnou. Citlivým osobám může ale způsobit nevolnost a průjem. V ČR
je používání látky povoleno v nezbytném množství. Vyšší množství,
které může být příčinou zdravotních problémů, musí být vyznačeno na
obalu výrobku.
Skóre škodlivosti: 0
Acesulfam K
Acesulfam K je syntetická látka. Acesulfam K se používá hlavně jako
umělé sladidlo a jako ochucující látka. Dále má schopnost zvýrazňovat
sladivost dalších syntetických sladidel. Použití tohoto sladidla je
především ve žvýkačkách, nealkonápojích, sypkých nápojích,
některých nízkotučných jogurtech, cukrovinkách a dezertech, náhražkách
kávy, mražených krémech, hořčici, majonézách, vitamínových doplňcích
a dalších. Existují podezření na nežádoucí účinky této látky. V ČR
je používání látky povoleno ve vybraných druzích potravinových a
farmaceutických výrobků povoleno.
Skóre škodlivosti: 4
Aspartam
Aspartam je syntetické sladidlo a má schopnost zvýrazňovat sladivost
dalších syntetických sladidel. Aspartam se používá jako náhražka cukru
k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých
jogurtů, některých dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice,
nakládané zeleniny a ovoce,vitamínových doplňků a další. Pozor by si ale
měli dávat lidé citliví na tuto látku a po nežádoucích účincích,
které u nich Aspartam vyvolal, např. závratě, bolení hlavy, vyrážky,
poruchy chování u dětí, by se měli napříště této látce vyhýbat.
Určitě by se měly potravinám obsahujících tuto látku, vyhýbat těhotné
a kojící ženy. Aspartam také obsahuje aminokyseliny fenylalanin, který je
nebezpečný pro osoby s vrozenou poruchou metabolismu, tzv. fenylketonurií.
V ČR je používání aspartamu povoleno do vybraných potravin v omezeném
množství.
Skóre škodlivosti: 6
Cyklamáty
Cyklamáty patří do skupiny umělých sladidel, nevyskytují se ve volné
přírodě. Udává se, že jsou asi 50× sladší než cukr. Tato sladidla jsou
například používána pro diabetickou výživu nebo v různých
multivitamínech. Některé nejnovější výzkumy ovšem ukazují na možnost
těchto látek zvyšovat účinek karcinogenů, obzvláště pak v případě
močového měchýře. V USA nejsou tato sladidla povolena. V ČR a v zemích
EU je používání cyklamátů povoleno.
Skóre škodlivosti: 6
Isomalt
Isomalt je další sladidlo, ale má menší sladivost nežli cukr. Tato
látka se v těle mění na glukózu, sorbitol a mannitol. Má mírné
projímavé účinky, dále nezpůsobuje zubní kazivost. Nežádoucí účinky
u Isomaltu nejsou známy. Isomalt se používá jako náhradní sladidlo v dia
výrobcích. V cukrářských a pekařských výrobcích působí jako
protispékavá látka.Dále je sladidlo využité při výrobě čokolády,
žvýkaček a dalších. V ČR je používání isomaltu v nezbytném
množství do vybraných potravin povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Sacharin
Sacharin a jeho soli – sodná, draselná a vápenatá Sacharin je další
umělé sladidlo, které je asi 300× sladší než cukr. Ve volné přírodě
se nevyskytuje. Toto sladidlo je používáno již více než 100 let a to
hlavně jako stolní sladidlo, sladidlo pro diabetiky,pro ochucování nápojů,
koncentrátů, i nealko piva, cukrářských výrobků, mražených krémů,
žvýkaček, a dokonce i pro ochucování hořčice, majonézy, a další.
Podle výzkumu, který se dlouhodobě provádí, je podezření u tohoto
umělého sladidla na možnost vzniku rakoviny močového měchýře,
především mužů. Nežádoucí účinky sacharinu pravděpodobně pochází
z nečistot, které sacharin doprovází. V USA je používání sacharinu
zatím povoleno s povinností označení na výrobku. V ČR je používání
sacharinu povoleno v omezeném množství v mnoha výrobcích.
Skóre škodlivosti: 5
Thaumatin
Thaumatin je sladidlo rostlinného původu, získávané z africké
rostliny. Thaumatin je mnohonásobně sladší než cukr a ještě má chuť po
lékořici. Z uvedených důvodů je látka používání k výrobě mnoha
sladkostí, žvýkaček, nápojů apod. Dále je látka využívána k výrobě
zubních past, vitamínových přípravků, v krmivech pro zvířata a další.
Dle výzkumů látka nemá žádné nežádoucí účinky. V ČR je
používání thaumatinu v omezeném množství do vybraných výrobků
povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Neohesperidin DC
Neohesperidin DC je umělé sladidlo. Toto sladidlo je asi 1000× sladší
než cukr. Použití tohoto sladidla je zejména pro zvýrazňování aroma a to
v některých džusech, cukrovinkách, žvýkačkách, dále při výrobě
zubních past a ústních vod a pro odstranění hořkosti některých léků.
Další využití je i jako stolní sladidlo, pro dochucení majonéz,
hořčice, margarínů, ovocných rosolů a pod. U tohoto sladidla nejsou
známy žádné nežádoucí účinky. V ČR je používání sladidla povoleno
v omezeném množství ve vybraných potravinách.
Skóre škodlivosti: 1
Maltitol
Maltitol je sladidlo stejně sladké jako cukr. Maltitol je stabilizátor a
zvlhčující látka. Použití látky je ve žvýkačkách, různých
sladkostech,mražených krémech, bývá součástí stolních sladidel apod.
V obvyklých dávkách je látka zcela neškodná. Při nadměrném
používání může tato látka způsobovat střevní obtíže. V ČR je
používání maltitolu v nezbytném množství v potravinách povoleno.
Skóre škodlivosti: 2
Laktitol
Laktitol je sladidlo vyráběné z mléka. Je třikrát méně sladký než
cukr. Má ale výbornou chuť a je méně kalorický než cukr. Použití
laktikolu je zejména v cukrovinkách a žvýkačkách. Při běžném
používání nemá látka žádné vedlejší účinky, pouze při spotřebě
vyšších dávek může způsobovat průjem. V ČR se může laktikol
používat jako stolní sladidlo a k výrobě potravin s výjimkou dětské
výživy.
Skóre škodlivosti: 2
Xylitol
Xylitol je další přírodní sladidlo. Jeho přirozený výskyt je
v ovoci, zelenině i v houbách. Sladivost xylitolu je stejná jako sladivost
cukru. Výhodou xylitolu je jeho vlastnost, kde nepůsobí negativně na zuby,
naopak, velmi příznivě. Použití xylitolu je především jako stolní
sladidlo pro diabetiky a potom pro výrobu cukrovinek a žvýkaček, různých
pastilek. V běžném množství v potravinách nemá látkažádné
vedlejší účinky. Pouze při použití velmi nadměrného množství může
způsobovat průjem. V ČR je používání xylitolu pro potravinářské
účinky povoleno s výjimkou dětské výživy.
Skóre škodlivosti: 1
Sukralóza
Sukralóza byla objevena v roce 1976 a dále zdokonalena ve společnosti Tate & Lyle (Johnson and Johnson). Vyrábí se z cukru, který se přeměňuje na sukralózu syntetickým postupem. Je nekalorická (nulová kalorická hodnota je dána především vysokou sladivostí v poměru k používanému množství), neškodí zubům, je vhodná i pro diabetiky. Dobře se rozpouští ve vodě a mezi její další kladné vlastnosti patří velmi dobrá stabilita. Je dokonce prokázáno, že sukralóza patří k tepelně nejstabilnějším náhradním sladidlům, které jsou v současné době k dispozici. Používá se buď jako samotná, nebo v kombinaci s ostatními náhradními sladidly. Je zárukou výborné chuti. Sukralóza je rozšířena v evropských i mimoevropských zemích včetně USA. ADI hodnota činí 15 mg na 1 kg lidské váhy. To odpovídá konzumaci asi 1 kg cukru denně, což vysoko převyšuje běžnou potřebu. Kromě nápojů ji je možné používat jako stolní sladidlo, v pekařských produktech a směsích na pečení, sladkostech, mléčných výrobcích, žvýkačkách či například v konzervovaném ovoci. Dodává se v granulované formě, což umožňuje její použití v recepturách – náhrada šálku cukru šálkem sukralózy. Výhody sukralózy: Chuťově se ze všech sladidel nejvíce blíží cukru, nemá pachuť. Při posuzování sladké chuti nápojů nebyla polovina ochutnávajících schopna odlišit nápoj slazený cukrem od nápoje slazeného sukralózou. Je vhodná pro všechny typy nízkoenergetických diet, protože nemá žádné kalorie. Je vhodná pro spotřebitele postižené diabetem obou typů, neovlivňuje hladinu inzulinu v krvi. Sukralóza nemetabolizuje, rychle se z těla vylučuje a neakumuluje se v něm. Nezpůsobuje kazivost zubů. Je dlouhodobě stabilní ve všech druzích výrobků, je dokonce stabilnější než samotný cukr. Je ideální do všech druhů nápojů, nezpůsobuje kvašení nápojů, proto není třeba použít konzervační látky.
http://www.dia-potraviny.cz/nahradni-sladidla.html
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, Michal Kole, Jikra, Deli
před 4916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Může,ale pouze speciální pro diabitiky.Více informací naleznete zde: http://www.dia-potraviny.cz/trtina_cukr.html
2Kdo udělil odpovědi palec? Michal Kole, tom004
před 4916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Je s podivem kolik lidí si spojuje diabetes se zákazem konzumace cukru. Vždyť to není pravda. Nesmíte sacharidy – jinak řečeno smíte v tom množství, které toleruje váš organismus včetně léčby. Ale to je i chléb rohlíky, knedlíky, brambory atd. – vše co obsahuje škrob. Je to tzv. skrytý cukr.
Co třeba nevadí jsou bílkoviny ale ty sacharidy je také třeba konzumovat. Je to jediná výživa pro mozek !! Proto je vždy povolená konzumace sacharidů v nějaké výši a je jedno v jaké formě. Jenomže jdyž to zbaštím ve formě cukrů tak se již potom nemohu pořádně najíst aniž bych nezvedl neúnosně hladinu glukózy v krvi.
Drap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |