Dobrý den. Potřebuji radu. V červenci jsem nastoupila na neschopenku ( rizikové těhotenství) v srpnu mi zkončil HPP na dobu určitou. Z práce mi poslali zápočták a ostatní papíry s tím, že si mám lístek na peníze posílat sama na OSSZ. Kdo za mě teď platí zdravotní pojištění? Měla jsem se někam hlásit? A mám nárok na mateřskou? Odpracován byl rok a pul a termín porodu je koncem února.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? ivzez, ptáč před 3303 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Potvrzení o trvání neschopnosti odevzdávejte (poštou, osobně) každý měsíc na OSSZ. Na pojišťovně by měla být ona skutečnost nahlášená- býv. zaměstnancem, sociálkou, nebo vámi. Doporučuji ověřit, případně donést potvrzení o nezaměstnanosti i nemocenské. Pojištění po dobu nemoci za vás hradí stát…
Jestli jste na neschopence z důvodu rizikového těhotenství, bude vám pravděpodobně trvat až do nástupu na mateřskou- peněžitou pomoc v mateřství, nárok na ní vám náleží 6 týdnů před plánovaným porodem. Tu vám opět vyplatí „sociálka“. Jestli jste pracovala rok a půl na HPP, tak splňujete podmínku odpracovaných 270 dní s účastí na pojištění a nárok na ní máte. Celkem máte nárok na 28 týdnů, tj 22 týdnů po narození dítěte. Po tomto termínu můžete začít pobírat rodičovský příspěvek.
Hlásit se momentálně nikam nemusíte- na UP se hlásí/ evidují pouze „práce schopní“, to vy s neschopenkou nesplňujete…
oprava- … nahlášena bývalým zaměstnavatelem…
Upravil/a: ratava
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?assassine Nahlásit |
Podklady pro výplatu nemocenského byste správně měla předávat
bývalému zaměstnavateli, který je má dále předávat OSSZ. Pokud
zaměstnavatel odmítá přebírat podklady, předávejte je dále
přímo OSSZ.
Ovšem u tohoto zaměstnavatele si nejsem jista, jak Vás
nahlásil zdravotní pojišťovně (mohl Vás jenom odhlásit).
Zkontrolujte si co nejdříve si u zdravotní pojišťovny, jak Vás má vedenu. Za osoby pobírající nemocenské hradí zdravotní pojištění stát, ale je možné, že budete muset pojišťovně pobírání nemocenského doložit potvrzením od OSSZ.
___
Ten rok a půl se vztahuje k poslednímu zaměstnání nebo k zaměstnání
celkem?
Ochranná lhůta pro účel nároku na peněžitou pomoc v mateřství (PPM)
činí tolik
kalendářních dnů, kolik trvalo poslední nemocenské pojištění
(zaměstnání), maximálně však 180 kalendářních dnů.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek