Dobrý den jaká je minimální vzdálenost stavby od hranice pozemku? Mám pozemek kde mám skoro na hranici postavenou garáž. Tato stavba stojí už od roku 1927 a od roku 1970 si tam postavil soused dům. Dnes mu začalo dělat problém, že se v garáží topí a dějí jiné domácí práce. Soused si dům postavil cca 0,5m od garáže. Na straně domu souseda, která zasahuje do naší zahrady jsou umístěny i okna. Jaká je minimální vzdálenost přístavby domu k hranici pozemku? A neměla by být plocha, která zasahuje do našeho pozemku bez oken a jiných otvorů?? Soused mě udal na městský úřad a vyhrožuje zbouráním stavby! Myslím si, že to není možné, když moje stavba tady stála dřív a soused dům přistavěl později a poněkud blízko hranici pozemku. Děkuji za odpověď. S Pozdravem Emil
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Pájo před 4723 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Většinou sestaví právě nejméně těch 50 cm od hranice., kvůli udržování nemovitosti. Ovšem je nožno stavět i přímo na hranici. Vše závisí na dohodě a na vyjádření stavebního úřadu. Pokud vaše stavba stála dříve, tak by jste se měli vy a nebo vaši předchůdci vyjadřovat ke stavbě souseda, k oknům a popdobně , a dát k ní souhlas. Pokud jsou obě stavby legálně postavené a zanesené v katasteru nemovitostí, nemůže ani městský úřad rozhodnout o jejim zbouráním.
0 Nominace Nahlásit |
anoname Emile, soused straší…
50cm od hranice je špatná rada…
je to podle druhu stavby, podle stavebního zákona a vyjímek pro danou
lokalitu…
Doporučuji dojít na stavební odbor a nechat si poradit…
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4722 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V roce 1970 mám pocit byla minimální vzdálenost od hranic 5 m,
výjimky byla 2 m a to ve stěně nesměly být okna. To platilo určitě
v 80 letech, a bolševik tak iniciativní ve změně zákonů nebyl.
Dnes je stanovena minimální vzdálenost ne od hranic, ale od sousední
stavby.
Další otázkou ale je, co v garáži děláte, protože garáž jako taková
není určena k opravám. Zálež ovšem na zákoně v době kdy se stavělo a
vůbec je otázkou, zda garáž je oficiálně povolena a jako garáž a nebo
garáž s dílnou.Měla by být zakreslena v pozemkové knize a na
katastrálním úřadu je někdy možné v archivu dohledat stavební
povolení.
Pokud se chcete zeptat, tak navštivte jiný úřad (stavební úřad) než na
který soused podal stížnost. A nebo zajděte na krajský úřad –
územní rozvoj, kde zákony znají zpravidla lépe než na stavebním
úřadě.
A sousedovi před okna bych vysázel nějaké husté keře aby nešmíroval.
Keře tak do 3 – 4 metrů aby si potom nestěžoval na zastínění. Když
je málo místa, stačí popínavé dřeviny na nějakou pergolu, mříž apod.
A opět – ne moc vysoké, tak aby mu do oken šlo zeshora světlo.
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4722 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zdravím, my jsme se rozhodli to vyřešit takovým způsobem, abychom nemuseli vůbec řešit nějaké složitější věci okolo… Rozhodli jsme se pro stínění kolem pozemků a zahrad z této stránky zde https://www.agrotex.cz/katalog/dle-ucelu/pro-zastineni a tedy spokojenost za nás veliká 🙂 Není třeba žádného stavebního povolení a supr. Mějte se fajn a dejte vědět, zda jste zkoušeli také.