Cestou do a z práce projíždím jednou vesnicí, ve které je cukrovar. Ten zápach je hlavně ted v „sezóně“ nesnesitelný a to jen projiždím kolem. Nechápu jak můžou lidé žít v jeho blízkosti. Existují nějaké směrnice nebo limity na zápach ?
Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, beer, Pájo, Wang, MA-SU-KA před 4732 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zde alespoň základní informace o Olfaktometrii z webových stránek firmy, u které jsem při studiu externě pracoval (na pozici Technik měření emisí – chemik). I odběry pachových látek z technologií a jejich stanovení pomocí olfaktometru býval můj každodenní chléb.
http://www.empla.cz/pachove-latky/
Detailnější info Vám na dotaz jistě rádi poskytnou.Včetně instrukcí,
jak postupovat, pokud byste to tam u Vás chtěl řešit.
0 Nominace Nahlásit |
Existují.Jestli a jak je firmy dodržují,a jaké jsou postihy,to už jiná otázka.
http://www.agrovenkov.cz/default.asp?ids=0&ch=181&typ=1&val=112687
0 Nominace Nahlásit |
Přes půl roku jsem bydlela v Dobrovici, tam je cukrovat TTD Dobrovice. Přiznám se, že zezačátku to byla hrůza. Byla jsem zvyklá na náš smog na Opavsku, který je jeden z nejhorších v ČR, ale to bylo nic oproti tomu. Každopádně se na to dalo celkem rychle zvyknout (co také zbývalo)..
Každopádně k vaší otázce. Mám dojem, že zrovna tohle se moc nekontroluje, protože ten pach, konkrétně z cukrovaru se nedá až tak moc omezit, cukrová řepa prostě dvakrát nevoní..
0 Nominace Nahlásit |
Ano limit je 2 megapuchy.
A teď vážně: Určitě limit je a kontroluje se. Právě že je těžké
najít rozhraní a jedná se o subjektivní vnímání, nejsou represe ze
strany Životního prostředí tak rychlé, ale pokud k nim dojde jsou za to
statisícové pokuty a třeba i zákaz provozu. Ono také zavřít městskou
čističku také dost dobře nejde a pokutu zaplatí zase jenom lidé. Navíc
u čističek je to o breberkách ( bakteriích) které si také někdy moc
poroučet nedají.
Vím o čem mluvím. Celý život jsem dělal v chemii a naše čistička
odpadních vod dost často stávkovala. Životní prostředí u nás bydlelo !
Smutné bylo ale to, že za téměř každým kleknutím čističky nebo uniku
zápachu byla nekázeň pracovníka ve výrobě !!!! A tak to bude na sto pro
i u těch cukrovarů.
0 Nominace Nahlásit |
U některých technologických provozů se dají emise pachových látek
snížit instalací odlučovacích zařízení (např. pračkami vzduchu, aj.),
jenže pach je směsicí pachů dílčích a né všechny látky, které je
způsobují, se podaří jednorázově (nebo i po vícestupňovém procesu
odlučování) poutat v odlučovači. Mohou tak zase vystopit do popředí
pachy jiné, které byly původně maskovány. Vnímání pachových látek se
také odvíjí od stupně naředění vzduchem čistým. Takže takový cukrovar
bude zapáchat jinak 0,5 m od plotu a jinak 0,5 km za vesnicí.
Řeknu Vám je to věda… ;)
Přístroj nepřístroj, na konci je stejně komise a lidský čuchometr.
No a když smrad chytím ( absorbuji) do něčeho. Kam s ním ?
Jediná likvidace je bohužel postupné nařeďování do ovzduší. Ve svém
důsledku vlastně klamání lidí.
mosoji,
věřím, že je to pro Vás nové… ale je to normovaná metoda.
…„čichači“ musí splňovat přísná kriteria, nemůže „čichat“
každý. Před výkonem si nemohou dát k jídlu co by chtěli (kořeněná a
ostrá jídla, pít mohou jen neperlivou vodu ap.), nejsou použitelní pokud
jsou nastydlí, nesmějí to být kuřáci, těhotné ženy atd. ..těch
podmínek je řada) a hlavně musí výborně cítit stanovené standardy.
Je to jako byste zpochybňoval práci sommelierů…i tady jde o prestiž. Opakovatelnost testu zajišťuje olfaktometr řízený softwarem… překvapilo by Vás, jak přesných výsledků se dosahuje.
Zápach způsobují většinou jednodušší org. i anorg. sloučeniny
(molekuly), které se dají chemickou cestou (nebo jinou sorbcí na aktivní
povrchy) z odpadního plynu odstranit vyvázáním do y, která se koncipuje
vždy podle konkrétní technologie…
Promývací tekutina se po nasycení likviduje nebo čistí metodami, které
znáte. Smrad (=plyn jako takový) se samozřejmě do ničeho nechytá.
Samozřejmě jsou technologie, které toto neumožňují. Staré zdroje
znečišťování by se musely nákladně přebudovat (což je nereálné).
U nově budovaných zdrojů se na to ale tvrdě hledí a je to dobře, protože
proč by měla nějaká výroba obtěžovat obyvatelstvo zápachem, když
smrdět nemusí.
Něco mi tam vypadlo:
Zápach způsobují většinou jednodušší org. i anorg. sloučeniny
(molekuly), které se dají chemickou cestou (nebo jinou sorbcí na aktivní
povrchy) z odpadního plynu odstranit vyvázáním do promývací tekutiny,
která se koncipuje vždy podle konkrétní technologie…