Co je zdravější, glukóza a nebo fruktóza? Viry, parazité, nemoci potřebují spíše glukózu a nebo fruktózu? Kolik které by měl člověk denně sníst průměrně? Která má má nižší glykemický index?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4159 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Je lepší glukóza, nebo fruktóza? Dovíte se v odkazu.
Glukóza a fruktóza jsou monosacharidy, tedy nejjednodušší druh sacharidů, jenž nelze dále dělit. Obecně se dělí podle původu. Fruktóza je ovocný cukr, glukóza hroznový. V dnešní době se však většina cukrů vyrábí ve velkém z jiných surovin. Fruktóza se získává z cukrové třtiny nebo kukuřice, glukóza z rostlinných škrobů, zejména z brambor.
Oba tyto monosacharidy mají své specifické vlastnosti, jichž se ve sportovní výživě využívá. V nápojích pro sportovce je často najdeme v rovnocenném množství. Přestože se může zdát, že mezi oběma cukry není výrazný rozdíl, tělo na každý z nich reaguje jinak.
Hlavním znakem fruktózy je, že nestimuluje přirozené uvolnění inzulinu po požití. To je výhodou i nevýhodou.
Tento sladký a rychlý zdroj energie je o polovinu levnější než glukóza. Proto ho najdeme v mnoha běžných potravinách. Může mít negativní vliv na zdraví.
Časopis Journal of Clinical publikoval výsledky studie, během níž bylo vybraným účastníkům po dobu 10 týdnů třikrát denně podáváno shodné množství buď glukózy, nebo fruktózy. Obě skupiny přibrali stejně, ale ta užívající fruktózu zaznamenala zvýšení množství vnitřního tuku okolo orgánů a hladiny špatného cholesterolu.
Fruktóza je naprosto nevhodná při suplementaci kreatinem. Bez inzulinu se kreatin „nezatlačí“ do svalů. Při metabolizaci fruktózy se navíc spotřebovává ATP a mění se na odpadní látky.
Z těchto důvodů se doporučuje fruktóze vyhýbat (pokud se nevyužívá
efektu nevylučování inzulinu) a dávat přednost rychleji vstřebatelné
glukóze.
–
Glukóza
Tzv. hroznový nebo krevní cukr je nejrychlejší a nejzákladnější zdroj energie vůbec. Glukóza je trvale přítomna v krvi. Mozek a červené krvinky bez ní nemohou fungovat, jiný zdroj energie nemají.
Cukry představují nepostradatelný zdroj energie a umožní mnohem větší tréninkové dávky. Po doplnění energetických zásob se však zbylé jednoduché cukry snadno ukládají jako tuky. K užívání monosacharidů je tedy třeba přistupovat s rozumem.
Víc informací v odkazu
Úprava stravy
http://www.alikamenty.websnadno.cz/Uprava-stravy.html
Denní příjem sacharidů (glukózy i fruktózy) závisí na věku, pohlaví
i na pracovním zatížení jedince (jak psychickém, tak i fyzickém). Měl
by se pohybovat okolo cca 450 – 500 g denně (včetně cukru přijatého
v ovoci, nápojích, pečivu atd.)
http://www.korunnicukr.cz/cukr-ve-vyzive
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Andělé Nahlásit |
Malinko odbočím – co takle zkusit přírodní nízkokalorické sladidlo
steviol z jihoamerické trávy Stévie?
Sladím s ním už asi rok a jsem spokojený, někomu chutnat nemusí, při
větších dávkách má takovou lékořicovější chuť.
Je to lepší než umělá sladidla typu sacharin, aspartam, acesulfam či cyklamát – steviol není nebezpečný pro tělo (nenašlo se nic závadného). A taky lepší než cukr (obecně) – není tak kalorický, má zanedbatelný glykemický index.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |