Avatar uživatele
EMELOUN

Jak dlouho se mají vařit vejce?

Jak dlouho se má vařit 5 vajec když je dám do vroucí vody v hrnci a na plotýnku. Kolik minut se mají vařit na nevyšší stupeň (máme dotykový a elektrický sporák). Má se někdy plotýnka ztlumit. Áááá… prostě potřebuji přesný recept na vejce na tvrdo. Předem moc děkuji za odpověď.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? DoTazatel před 1723 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
DoTazatel

Odpoveď byla označena jako užitečná

Vejce dej do vody hned jak to začneš ohřívat (ne až to začne vřít). Na nejvyšším stupni to nech až dokud to nezačne vřít, pak to sníž na trojku a vař 10 až 15 minut (od bodu varu).

https://www.go­ogle.com/url?sa=t&sou­rce=web&rct=j&ur­l=https://www­.kucharkaprod­ceru.cz/jak-uvarit-vejce/&ved=2a­hUKEwiXhPbxxM_o­AhWJGewKHXQJDbMQFjA­EegQIBxAB&usg=A­OvVaw0-iVspAPD0mwmcFL7_QiM­r&cshid=1586029733881
https://www.go­ogle.com/url?sa=t&sou­rce=web&rct=j&ur­l=https://www­.apetitonline­.cz/tipy-triky/2954-jak-spravne-uvarit-vejce.html&ved=2a­hUKEwiXhPbxxM_o­AhWJGewKHXQJDbMQFjA­CegQIDBAM&usg=A­OvVaw0kAepq7mmVsRwAZ­HPAsrnx&cshid=15­86029733881

Upravil/a: DoTazatel

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?EMELOUN Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce
Avatar uživatele
EKSOT123

Jako u masa – jestli chceš pěkně měkká, musíš vařit a vařit!
Hlavně kvůli úspoře energie se dávají už do studené vody a jak začne vřít, ztlumit.
Pak určitě stačí 10 minut od začátku varu. Kdybys je dal rovnou do vroucí vody, pak by možná za 10 minut ještě nebyla úplně tvrdá.

před 1722 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
EKSOT123

No možná radši 11 minut. (Vezkóšet, já nésem vodbornik.) Pokud se dávají rovnou do vroucí vody, pak asi záleží na velikosti vajec.

před 1722 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Vařená vejce delší dobu než deset minut, tak žloutek má krásnou, hnusnou fialovou barvu a takový plátek dát na obložený chlebíček je gurmánský zážitek.

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hufnágl

Vařená vejce delší dobu než deset minut, tak žloutek má krásnou, hnusnou fialovou barvu a takový plátek dát na obložený chlebíček je gurmánský zážitek.

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Jak uvařit vejce natvrdo:
Vejce necháme ohřát na pokojovou teplotu a teprve pak vložíme do vroucí osolené vody. Od této chvíle je necháme vařit 10 minut.
Uvařená vajíčka ihned dáme pod proud studené vody. Potřebují šokově vychladit, aby se dobře loupala skořápka. Dobrou chuť! 🙂

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

To s tím loupáním… Kolikrát jsem to zkoušel.. A rozhodně to není jistota…

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Ono čím čerstvější vejce, tím hůře se loupají. 🙂
U hodně čerstvých vajec je dobré přidat do vody, ve které se vejce vaří,trošku jedlé sody.

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Tak hodně čerstvá… to asi jen tak nekoupím. Dycky přemejšlím, jestli se blbě loupouta starší, nebo ta čerstvější. Nikdy nevím. 😁 Sodu nemám. A so špetka soli? Nebo trocha octa? Ne? Fak nevím… nevařím, neumím…

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

15 minut??? No tě buch… My jsme k snídani mívali vejce 3, 5 a 7 minut. Za deset musej bejt spolehlivě na tvrdo.

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
DoTazatel

Tak těch 10 minut asi stačí (já vařím vždycky 12 minut = pro jistotu. Taky záleží, jak kdy, 10 minut na čtyřce, 12 minut na trojce).
Taky záleží, jak ty vajíčka chce, samozřejmě může vařit 7 minut i míň, ale pak nebudou natvrdo… A já ostatně nemám rád když je to ještě trochu tekuté (někomu to tak chutná víc).

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Jj.. Já myslím, že stačí bod varu vody. 7 min měla takový.. lehoulince tekutý asi dvou až třímilimetrový střed… Ani ne tekutý… prostě super. Alo ono asi záleží na velikosti vajec. Já mám rád… když to mám jíst jako celý tak 6 min. Pokud si to dávám třeba na chleba, tak se kloním k těm deseti. Tří minutový mělo jen udělanej… třaslavěj bílek a skoro tekutej žloudek… To já nerad…

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
DoTazatel

Nevím no, já se vždycky kloním k těm deseti ať to pak jím na jakýkoli způsob… Párkrát jsem to zkoušel vařit kratší dobu, kolem těch pěti šesti minut od odoby varu a když jsem to pak loupal, tak mi to vyteklo, včetně toho bílků (byl jen trochu tužší ale pořád tekutý)… Nevím, možná to bylo nízkou teplotou (na trojce).
Proto radši dávám těch 10 minut.

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Chápu. Já jsem taky přišel na to, že je nakonec každý vejce / várka vajec jiná…

před 1723 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek