Kiklopofoun

Jak je to s dovolenou u brigády na DPP, přičemž je vyčerpaný počet hodin?

Zdravíčko,

dělám teď přes léto u Kauflandu brigádu na DPP. Počet domluvených hodin je 250. Od tohoto roku bych měl mít jakožto brigádník nárok na dovolenou. A taky že na výplatní pásce mám napsáno, že mám nárok na 22 hodin (jakmile přijde za srpen, tak se to možná ještě navýší, nevím). Mám teď odpracováno cca 230 hodin. Počítal jsem s tím, že během tohoto týdne odpracuji další směny na celkem skoro celých 250h a při ukončení smlouvy mi dovolenou zaměstnavatel proplatí. Teď mi ale bylo řečeno, že jelikož již nemám hodiny, nemůžu dostat ani peníze za dovolenou. Nevíte, kde je pravda?

Jediné co mě napadá je, že těch 20 hodin co mi naplánovali, si o tu dovolenou zažádám. Kdybych si ji teď nevybral a měl odpracováno těch 250h, nárok na dovolenou mi zanikne?

Předem díky

Zajímavá 0 před 62 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
da ny

Přečtěte si na internetu podrobnosti (bez této znalosti,
bych do DPP neša, platí již o ledna)
"Výpočet dovolené a praktický příklad pro zaměstnance na DPP
Se zaměstnancem jste uzavřeli dohodu o provedení práce na celý kalendářní rok 2024. Zaměstnanec u vás odpracuje během tohoto roku 300 hodin. Vy jako zaměstnavatel nabízíte svým zaměstnancům 4týdenní dovolenou.

Vzhledem k tomu, že dohodář splnil podmínky (pracovní poměr trval déle než 4 týdny a odpracoval více než 80 hodin za rok), má nárok na dovolenou. Na jak dlouhou?

Délka dovolené se určuje podle zákoníku práce, kdy má zaměstnanec za každou celou odpracovanou týdenní pracovní dobu nárok na dovolenou v délce 1/52 této týdenní pracovní doby. Tuto délku vynásobíte výměrou dovolené, kterou nabízíte svým zaměstnancům (v tomto konkrétním případě jde o 4 týdny).

Týdenní pracovní doba je u dohodářů fiktivní a stanovená vždy na 20 hodin. Jak zjistíte, kolik celých týdnů u vás dohodář odpracoval?

Odpracované hodiny vydělíte fiktivní týdenní pracovní dobou (TPD).
300 hodin: 20 hodin fiktivní TPD.
Dohodář u vás odpracoval 15 celých týdnů.
Jak vypočítáte délku dovolené, na kterou má podle odpracovaných týdnů dohodář nárok?"
Dále v odkazu
https://www.pru­vodcepodnikanim­.cz/clanek/do­volena-dohodaru-podminky/?bid1=ps-SME-DSA-2508-Google&gad_sou­rce=1&gclid=E­AIaIQobChMI_fvF89Wp­iAMVCZGDBx1rLy­BlEAAYASAAEgJxQ_D_BwE

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Syd

Dovolenou si buď musíš vybrat, anebo ti ji musej proplatit. Nic dalšího neexistuje. Jestli ti řekli, že ti nárok na (peníze za) dovolenou zanikne, až dopracuješ, tak se tě pokoušej opít rohlíkem.

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Zákoník práce stanovuje, že pokud má zaměstnanec nárok na dovolenou, má právo si ji vybrat a dostat za ni náhradu. Pokud je zaměstnání ukončeno a dovolená nebyla poskytnuta, má zaměstnanec právo na náhradu za nevyčerpanou dovolenou.

Pokud jste odpracoval požadovaný počet hodin, neměli by vám odmítnout proplacení dovolené. Počet maximálních hodin na DPP je stanoven ve smlouvě, ale dovolenou vám by měli proplatit zvlášť.

Ideální by bylo diskutovat vaši situaci s odelením lidských zdrojů nebo se obrátit na odborovou organizaci / poradnu, které vám poskytnou přesnější informace na základě vaší pracovní smlouvy.

V každém případě, pokud to tedy nebylo upraveno jinak ve vaší smlouvě, tak by měl zaměstnavatel propadlé dny dovolené vyplatit.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Kiklopofoun

Zdravím Da Ny a děkuji za odpověď. Tento článek jsem před napsáním dotazu četl, avšak nezodpověděl mi na můj dotaz (nebo jsem pouze nepochopil). Moje otázka zní: dostanu svoji dovolenou (22h) proplacenou, ikdyž jsem již odpracoval (teoreticky) 250 hodin z 250 hodin domluvených ve smlouvě?
Jediné, co mi trochu zodpovídá dotaz, je zmínka v sekci o DPP, že vybraná dovolená se nepočítá do odpracovaní doby. Chtěl jsem však i názor někoho znalého, kdo by tomu mohl rozumět.

Nový příspěvek