Nemám na to žádnou tabulku. Ale zajímá mě to. Zeptám se na příkladu. Takže, vyrobil jsem si tinkturu. Smíchal jsem 60% kořalku, 50:50 s rozmixovaným gelem aloe. A teď teda nevím, jak silnou alk. tinkturu (vol.) jsem ve výsledku získal (nemám ani lihoměr). Ale nemyslím si, že ze 60% lihu v poměru 50:50 s jinou tekutinou, jsem získal 30% tinkturu. Rozumí zde někdo mísení alkoholu? Jak „silnou“ tinkturu jsem získal? A pokud někdo zná správný výsledek, poprosím také o stručný rozbor, PROČ tomu tak je (proč zrovna takto silnou a ne třeba jinak 😮). Děkuju.
Klíd, já to vysvětlím. Zkus se na celou otázku znovu podívat očima následujícího:
Nechci, aby se tinktura zkazila. A věř si nebo ne, pokud cokoli macerované v kořalce se nakonec rozředí na MÉNĚ NEŽ 30%, po delším čase (řádka let) se to stejně zkazí! (Při nejmenším jakkoli jinak mění strukturu tak, že NECHCEŠ!) Třeba 16%, 24%, never mind, všechno takovýho půjde do kopru! Naopak, jakmile lihový koncentrát v roztoku má koncentraci min. 30% toho lihu (alespoň), NEPOKAZÍ SE! Toť moje zkušenosti a jak říkám, věř si, nebo ne. Což by teda mohlo vysvětlit celou tu formulaci podotázky. Mně celkem ne tak úplně lezlo do bembeřice, že přidáním půl litra vody do litra 60% kořky získám kořku vol. 40% ovšem přidáním litra do litra získám vol. 30%… VTF??? Zprvu se mně jaxi logicky jevilo, že přidáním litru se dostanu hluboko pod 30%, ale… Je to blbost, už tomu docela rozumím. No a já se tady snažím získat kvalitní tinkturu, která:
Tak už chňápeš? 😃😃😉 A teď, má- li ještě k tomu kdokoli cokoli dodat, tak SEM S TÍM! Jsem jedno velké ucho (to jsem i tak). Děkuju.
A pak je tady v ohledu na problematiku JEŠTĚ JEDNA otázka, kterou TEĎ HNED (až si dám dezert), tady na web položím. A odpovědi na ni mě budou HODNĚ zajímat. ☝
(BTW, co ten link, jako??? 😲 To mám jako nastudovat, nebo co jím chtěl básník říci? Nejsem na to příliš starý? 👊😉)
Zajímavá 0 před 82 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
https://www.matweb.cz/redeni-roztoku/
K tomu už opravdu není co dodat. 🙂
Jen podotýkám, že „síla tinktury“ se určuje podle množství ÚČINNÉ
LÁTKY (nikoliv podle množství lihu v ní). To jen tak „kdyby něco“.
😉
Ale MOŽNÁ (jsi ZJENTEK!) v tomto případě může jít o TOTÉŽ, pokud je
tou účinnou látkou líh. To je pak ale škoda prznit tu kořku. 😉
😁 😁
0 Nominace Nahlásit |
Aby ti výsledná koncentrace vyšla 30%, musíš smíchat 50:50 podle hmotnosti, nikoliv objemu. Takže pokud jsi dal např. kilo kořalky a kilo aloe, tak máš 30%.
0 Nominace Nahlásit |
Klidně dej kořalky o něco více. Nezkazí se to a i mazání samotným lihem by bylo prospěšné.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2635 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1347 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |