Avatar uživatele
Kelt

Jak je to s obsahem kofeinu v kávě?

Která káva obsahuje více kofeinu, turek nebo hrnek se lžičkou rozpustné kávy? Děkuji

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 351 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Chápu. Doba, kdy si to stačilo přečíst je dáááávno pryč. U toho co si přečteš abys vzal ke konzultaci (rozboru psaného textu) právníka a svolal konzilium odborníků na příslušnou problematiku k dostatečnému vyjasnění toho, co se psaným textem DOOPRAVDY myslí je DNES ODPORNÝM standardem. 😕

NJN, „pravda a láska“ zvítězila (nechej si ovšem dle předchozího odstavce rozklíčovat CO se DNES tou „pravdou“ a „láskou“ myslí, abys nebyl překvapen)!

Takže za sebe dodám, že:

  1. doktor mi vřele doporučil přechod na instantní břečku (pokud to nechci zapíchnout VELMI předčasně), když se odmítám svého životního katalyzátoru zcela vzdát
  2. což jsem UČINIL (bylo to TĚŽKÉ, ale nakonec jserm si zvykl) a jak vidíš, straším tu doteď!

S ohledem na známé účinky kofeinu a zjevného faktu v bodě č.2 jsem si DOST jistý, že instantní břečka bude mít všeobecně kofeinu méně. Měj ovšem na paměti. že i klasický turek z „moderní, globálkapitalis­tické a pravdoláskařské takékávy“ pořízené v řetězci může BEZ OHLEDU na uváděné nápisy být kofeinu zcela prost. 😮 Jde JEN o obecné tvrzení, chápeš? 😉 😁

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Obecně platí, že množství kofeinu v kávě závisí na několika faktorech, jako je typ kávovníku, technika přípravy nebo délka extrakce. Pokud bychom ale měli porovnat turek a hrnek se lžičkou rozpustné kávy, obecně lze říct, že v průměru by turek měl obsahovat více kofeinu.

Rozpustná káva je většinou vyrobena z robusty, která má sice vyšší obsah kofeinu než arabika (z níž se obvykle dělá turek), ale kvůli procesu výroby instantní kávy se z ní mnoho kofeinu ztratí. Jedna lžička rozpustné kávy obsahuje zhruba 30–60 mg kofeinu.

U turecké (přesněji řečeno „moka“) kávy se kofein extrahuje přímo z mletých zrn, takže jeho obsah bude záviset na množství použité kávy a délce extrakce. Při použití typických 10 gramů arabiky by měl turek obsahovat zhruba 60–70 mg kofeinu.

Je však třeba brát v úvahu, že tato čísla jsou pouze průměrné hodnoty a skutečný obsah kofeinu může ovlivnit mnoho dalších faktorů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek