Dobrý den,
před pár dny jsem udělal nákup pomocí online prodejny – rohlik.cz, objednal jsem si jídlo a několik piv, ke kterým se váže záloha. Psal jsem na support rohlik.cz a řekli mi, že lahve zpátky nepřijímají. Není to v rozporu s nějakým zákonem? Přece logicky tam kde si účtují za něco vratnou zálohu, tak by jí tam měli i vyplácet ne?
Děkuji za odpověd
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kapka, johana 56, briketka10, marci1 před 3525 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Mám právo vrátit prázdné láhve bez omezení?
DOTAZ: Setkala jsem se s nepříjemnou situací: Přinesla jsem 12 vratných lahví od piva a sirupu a chtěla koupit pouze 4 piva. Prodavačka jen rukou ukázala na velkou ceduli na pokladně, na které stálo, že láhve je možno vrátit pouze v případě, že hodnota nákupu bude ve stejné nebo větší výši, než je hodnota vracených lahví. Pokud bych chtěla pouze vrátit více lahví a nenakoupit nic, tak by mi to neumožnila. Má na to právo?
Nemá. Pokud provozovna prodává nápoje ve vratných zálohovaných obalech, má spotřebitel právo láhve v této provozovně vracet bez omezení. Vámi popsané jednání prodávajícího je v rozporu se zákonem č. 477/2001 Sb., o obalech, který ve svém § 9, odst. 4, stanoví následující povinnost:
Osoba, která uvádí na trh nebo do oběhu výrobky ve vratných zálohovaných obalech, je povinna vykupovat tyto vratné zálohované obaly bez omezení množství a bez vázání tohoto výkupu na nákup zboží.
Pokud nám sdělíte, ve které konkrétní provozovně k tomuto jednání došlo, může ČOI (příslušný regionální inspektorát) provést kontrolu a v případě zjištění porušení zákona uložit sankci.
0 Nominace Nahlásit |
Je to v rozporu. Ten kdo prodá výrobek ve vratném obalu a účtuje za něj zálohu, má také povinnost tento obal vykoupit zpět.
0 Nominace Nahlásit |
Upřesním odkaz:
Zákon č. 477/2001 Sb. o obalech, § 9, odst. 4–5:
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-477#p9-4
0 Nominace Nahlásit |
Také si myslím. Můžete mi poradit jak bych našel příslušný zákon nebo vyhlášku, které se tímto zabývá?
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |