Doplňuji:
Nejde mi o dlouhodobé uchovávání, řekněme tak na pár týdnů, než se
zásoba vypije.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanjimka před 4826 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Uchování jablečného moštu bez sterilace
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši
představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše
nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a
temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby
nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani
pozinkovaná – nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme
4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové
(krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu
nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání
několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na
Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých
lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo
uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného
parafinu 0,5–1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu
naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na
10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší
vařit – to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí
zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat
rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
(Net)
0 Nominace Nahlásit |
osobně to dělám tak že vyčistěný mošt dám do PET flašek a do mrazáku.Ale to chce větší mrazák nebo je to jen na pár flašek,ale na štědrý den pijeme čerstvý mošt.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |