Platón řekl, že dokud jsme v jeskyni, tak svými smysly vnímáme blbě,
tedy klidně každý jinak : https://cs.wikipedia.org/wiki/Podobenstv%C3%AD_o_jeskyni
My nefilozofující pasáčci jedniček a nul to máme jinak. Co jde změřit
nebo spočítat, tak to je pro nás dané a pro všechny stejné.
P.S. Každpádně špatná kategorie: na tvaru Země není nic aktuálního
(doufám, že aspoň na tom se shodneme)
Upravil/a: Pepa25
0 Nominace Nahlásit |
Jasný nesmysl. Pepa25 to napsal perfektně, i Albert Einstein řekl něco
podobného: „Rozhled mnoha lidí je jako kruh s nulovým poloměrem. A to
poté nazývají svým názorem.“
(Nicméně, mě překvapuje, že navzdory faktům se Pepa vydal na takovou zcela
jasně vyhraněnou politickou cestu, člověk pracující s fakty by měl být
odolnější proti dezinformacím.)
Jsou věci, které lze na základě hledání a zkoumání říci postupně
s čím dál větší mírou pravděpodobnosti a často i jistoty. Ve vědě
rozlišujeme jisté zákonitosti, pravděpodobné teorie a méně jisté
hypotézy. Kupodivu třeba ateismus by na základě faktů neuspěl víc než
statisticky naprosto nepravděpodobná hypotéza, přesto jí věří tolik
lidí, dokonce někteří dost vzdělaní.
0 Nominace Nahlásit |
blbost.
Odpověděl jsem dostatečně srozumitelně na otázku??? 😉
0
před 544 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Argumentum reductione ad absurdum máš jistě pravdu, protože vynesli-li by Tě na oběžnou dráhu, a Ty bys popatřil na Zemi, mohl bys pořád říci, že jak můžeme vědět, že to, co my vidíme jako kulaté není vlastně čtvereček, když neznáme žádného jiného tvora, kterého bychom se mohli zeptat, s kterým bychom mohli poměřit funkčnost našich smyslů.
Pokud bys tuto premisu přijal jako závěr, to jest, že veškeré naše poznání je takto relativní (a takto nahlíženo je), pak bys se musel ale zcela oprostit od používání pojmů, jako je pravda ve vlastnostech, jako jest-li Země kulatá, voda modrá, nebo tráva zelená.
Je to nějak podstatné? Země není kulatá, anžto je na pólech zploštělá, jo, když už chceme býti exaktními stricto sensu, pak je země šišatá.
Je podstatné, jest-li země kulatá, šišatá, placatá, hranatá, doleva, Bruntál, letadlo nebo třicet? K čemu, k čemu potřebuješ ke svému životu, ausgerechnet Ty, absolutní jistotu toho, jest-li Země kulatá, šišatá, placatá nebo třeba doprava? Já Ti odpovím: vůbec k ničemu to nepotřebuješ vědět. Vůbec. Koza to taky neví a úplně v pohodě s tím umí žít. Ta Země, ať je taková nebo maková, Tě unese, Tě uživí a víc řešit nemusíš.
Protože, nahlíženo tak, jak jsme si vymezili materii i margo poznání, je naprosto shodnou domněnkou, že Země je placatá, kulatá, šišatá, nebo jakákoli jiná a bude tomu tak – minimálně – dotud, dokud nepřiletí nějaký jiný tvor, nebo se nenajde, nebo tak něco, který bude natolik kognitivně vyspělý, že s ním o tom budeme moci vésti dialog.
Ne, vlastně ani tehdy se nepohneš o píď dál, anžto budete dva tvorové, nebo tři, ale pořád nebudete mít materiální jistotu, že to není pouze a jen vaše zkreslení. Když těch tvorů bude třicet, může jít o davovou psychosu.
Já se držím Plata, že „by bylo lépe, aby má lyra byla rozladěná a falešně hrála a aby falešně zpíval sbor, který bych řídil, a aby celý svět se mnou nesouhlasil a mluvil opačné věci, než abych já sám jediný byl se sebou v nesouladu a sobě odporoval“.
Jinými slovy, pro mne je dokonale nepodstatné, je-li skutečně Země šišatá, kulatá, placatá nebo letadlo. Ne úplně jedno, je mi to úplně u prdele! Pro mne je podstatné, že voda je mokrá a modrá, tráva zelená a nedá se žrát a vítr fouká. Pokud podle Tebe je voda suchá a růžová, tráva bílá a láduješ se jí 3× denně, je to Tvá věc, nikoli má starost, je to Tvůj svět, tohle je můj svět, tečka. Pokud máš potřebu vidět, jak je Země šišatá, tak si vytáhni hlavu ze zadku a začni makat na tom, abys měl prachy na to, abys se na tu Zemi jednou podíval. Věř, můžeš, jsi mladý a dneska se dají zarobit pěkné prachy i rukama. Nebude to zejtra, ale bude to. Pro mne to podstatné není, já létám nerad.
A pokud ani poté, co uvidíš tu Zemi „z vejšky“ si nebudeš jist, jestli opravdu není placatá, pak „ani bůh si nebude vědět rady, co s Tebou“. A to, zda-li nad tím budeš přemýšlet, vyptávat se – pořád, dokolečka dokola, na to samé – na tom faktu nic nezmění. Nebude!
0
před 544 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano ano, samozřejmě. Anebo se můžeme vzájemně přesvědčovat v čemkoli či o čemkoli. Taky cesta do cíle. Děkuju.
0
před 544 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 8213 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2717 | |