Zdravím Vás,
chci se zeptat, jestli máte zkušenost s nějakou fintou, nebo nějakým
nástavcem na kohoutek, nebo něčím takovým, jak se zbavit tvrdé vody. Jsme
na obci a máme vlastní studnu, ale bohužel jen tvrdou vodu. Když jsem ale
třeba v Brně, kde mám „měkkou“ vodu, tak jí vypiju třeba i šest
litrů za den, protože na ni prostě mám chuť. Čaj z tvrdé vody a
z měkké vody (stejně jako třeba šťáva) je 100 a 1. Poraďte prosím
nějakou ověřenou fintu, jak tu vodu co nejvíce změkčit. Nehledě na to,
že nám „sanetrem“ odepisuje jednu varnou konvici za druhou. Na internetu
kdesi psali, že převařit.. Výsledek 0. Děkuji za pomoc a přeji pěkný
den, AS.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, beer před 4839 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Zkušenosti nemám, na trhu ale existují změkčovače vody, net ti ukáže
více.
Příklad:
Zdroj: http://www.pmn-nerez.cz/sekce/zmekcovace-vody/15/
0 Nominace Nahlásit |
Pro představu.
Tvrdost vody způsobují hlavně sole vápníku , hořčíku, železa a
manganu.
Tvrdost vody se rozlišuje na tvrdost
přechodnou, kterou způsobují hydrouhličitany.
Tato tvrdost se dá odstranit zahřátím vody !! Hydrouhličitany přejdou na
nerospustné sole a vyloučí se z vody. K jejich úplnému odstranění by
bylo třeba tyto nerozpustné sole odfiltrovat. Jinak se usazují na stěnách
nádoby ve které se voda hřála. Viz. kovové trubky s teplou vodou nebo
boiler.
Dále na tvrdost trvalou, kterou způsobují
sírany. Tuto tvrdost nelze odstranit zahřátím !!
Jde ji odstranit pouze přídavky chemických látek . Tato voda není
vhodná ke konzumaci.
Viz. tolik frekventovaný Calgon ! Musela by následovat filtrace a stejně by
pitná voda vyhovující normě nevznikla,
Také ji lze odstranit iontoměniči a revezní osmózou. Takto upravená voda
ale je vlastně demineralizovaná a také se nehodí se pro konzumaci.
Celková tvrdost vody je součet přechodné a trvalé trvrdosti.
Tvrdá voda má 6 – 18 německých stupňů, měkká pak méně jak 6 něm.
stupňů.
Pitná voda má být tvrdá !!!! a samozřejmě bakteriálně nezávadná.
Všchny ostatní magnetické a jakési elektronické metody v žádném případě tvrdost vody neodstraní.
0 Nominace Nahlásit |
Vaše tvrdá voda pravděpodobně obsahuje chloridy, sulfidy, dusičnany a
křemičitany, proto ji nelze „změkčit“ převařením.
Nejvýhodněji se jeví změna struktury vody, např. iontovou výměnou, nebo
(méně účinnou) magnetickou úpravou.
0 Nominace Nahlásit |
To co píší kolegové nemá moc valnou ůčinost ,jediná možná varianta je filtr ,ale problém ,je ve velmi vysoké ceně a provozních nákladech , samozřejmě záleží na celkovém složení vody /příklad u mě vypočítal filtry asi na 70 000kč a měsíčně cca 200kč provoz RD ve vodě mám 3 problémy- tvrdost, dusičnany a magnesium ,jestli se vám to vyplatí… Magneticky jen vyhodíte peníze ,
0 Nominace Nahlásit |
Nejdřív jsem přemýšlel, jak vůbec zjistit jestli je voda tvrdá a na https://homezin.cz/media/jak-se-pozna-tvrda-voda jsem našel návod jak tuto vlastnost u vody změřit. Nakonec jsem zjistil, že i u nás doma je celkem dost tvrdá voda, i když mi to na první pohled zase tolik nepřišlo.
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |