Ahoj všem.Mám dotaz-jak nejlépe vymoci dluh: dlužná částka je na
papíře podepsaná dlužníkem,takže ok.Ale dlužník nesplatil ani korunu.Je
lepší to postoupit soudně mám obavu,že dlužník má na papíře
minim.plat)..nebo dluh prodat vymáhací agentuře(a jak toto
probíhá?-agentura dluh odkoupí hotově,nějaká procenta si nechá nebo jak
je to? Má to cenu přes soud nebo je lepší ta agentura? Díky za fundované
názory,popř odkaz na nějakou www stránku.
Doplňuji:
Promlčené to bude až za 3 roky,dluh byl sepsán před asi půl rokem.Ale
mám pocit,že fyz.majetek asi oficielně nemá,to samé plat na papíře má
minimální a v centr.reg.dlužníků má dluh u tří různých
subjektů.Tak nevím jestli to má vůbec cenu takhle oficielně
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? mirlin, aramah, kapka, iceT, Illines, zzzzz před 4365 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Jestli je s dlužníkem aspoň trochu komunikace a nejde jen o pár stovek, tak jej chytněte za křídlo a slibte mu další odklad splacení, pokud Vám podepíše splátkový kalendář před notářem či exekutorem. Získáte tak exekuční titul (papír pro provedení exekuce) levněji než na soudu. Pokud tohle možné není a nehrozí-li vám promlčení (obecná lhůta promlčecí je 3 roky od splatnosti dluhu) počkejte do prvního ledna 2013 a pak podejte návrh na elektronický platební rozkaz, tzv. EPR (více na www.justice.cz). /Poplatky za EPR jsou totiž od 1.1.20123 o 50% nižší; ale musí to být podáno elektronicky./ Nezvládnete-li to obraťte se na advokáta. Vymáhací agentura je jen takové bububu, praktické pravomoci nemá žádné.
0 Nominace Nahlásit |
Ahoj. Asi bych to řešil spíše přes tu agenturu, u soudu bych si nebyl jistý účinkem. Dobrý info je např. tady: http://iprosperita.cz/finance/1788-inkasni-agentura-pomaha-splacet-dluhy
0 Nominace Nahlásit |
Dobrý den pane mojitek , záleží na smlouvě! Je-li to smlouva platná,tak
nikdy její práva nezanikají.
Pak musíte sám zvážit jsou – li ty peníze takové,že vám za to stojí
vymahači či soudy.
U soudu máte dnes zajištěno ,že pokud je to smluvně ošetřeno peněz se
dočkáte a nakonec jedinec zapletí i ty soudy.
mirlin
Doplňuji:
Doplňuji : a opakuji je-li smlova řádně sepsaná je platná a i kdyby byla
ta daná osoba třeba bezdomovec má nějakou příbuznou a po té se půjde
problém řešit.Tak to prostě funguje.
Upravil/a: Sopka
0 Nominace Nahlásit |
Agentura ti dá cca 10 až 20%, víc ne. Já si myslím, že je to lepší vymáhat sám. Každopádně mysli na promlčecí dobu a zavčasu to dej k soudu.
0 Nominace Nahlásit |
Ani soud s tim nic nezmuze,kdyz dluznik nema zadny majet. Je to celkem vtipny, ale pokud nedluzi horentni castky, tak si ani sednout nemuze. Je to proste tak…
0 Nominace Nahlásit |
napsaná je kusu papíru-rukou dlužníka s jeho podpisem.Ale notářsky to ověřeno není,nebo nevím co je k tomu třeba. PS: po příbuzném to lze soudně vymáhat?To jsem nevěděl
lepší bude když to napíšu konkrétně. Ve smlouvě/dluhu je uvedena částka 89 tisíc s tím,že do 17.8. 2012 mi uhradí hotově částku 40.000,– a zbytek,tj 49 tis bude splácet po 5 tis.měsíčně. Co s tím? Díky moc všem za odpovědi
Záleží na tom, jestli tenhle „superpapír“ co máš v ruce, lze vůbec považovat za nějaké uznání dluhu. Určitě bych podal návrh na vydání platebního rozkazu, už kvůli promlčení. Plaťáky většinou vydávají soudní úředníci, kteří jej vydají téměř na cokoliv. Záleží na tom, jestli ti do toho žalovaný podá odpor nebo ne a bude se případně nějak důvěryhodně bránit u soudu.