Mám atlas hub, kde jsou k nerozeznání. V jiném se zase nedají zaměnit. Letos jsem našel hodně, ale byly to prý hořčáci. Při ochutnání nebyly hořké. Měli často duté nožky, někdo říká, že po přimáčknutí pod kloboukem hořčák zrůžoví. Ale ani to se nestalo. Poradí někdo?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? ReHu, annas, Jahoda, VampGirl před 5189 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Když je hřib krásný, jako vysoustruhovaný, sedí v mechu a kolem má roztomilou drobotinu, že jásáte radostí…tak je to hořčák. Pod kloboukem jemně růžový, noha žlutavá s kresbou a je hořký. Není ovšem jedovatý. Podivně vypadající hřib je většinou hřib.
0 Nominace Nahlásit |
To je zvláštní, že nebyli hořcí. Tak to asi nebyli hořčáci…
Mně je podezřelý každý světlejší hříbek, který je krásný a je jich
tam většinou i víc. Vždycky ochutnám a většinou to trefím, že to je
zas hořčák… ☹
0 Nominace Nahlásit |
Zkuste se podívat na citovanou stránku. Ale všude, kde jsem hledala, doporučují kousek ochutnat, pokud hořčák rovnou nepoznáte. Není jedovatý, ale hořký.
0 Nominace Nahlásit |
Klobouk 5–12cm v průměru, polokulovitý,pak polštářovitě vyklenutý a posléze rozložený, zbarvený v různých odstínech šedých a hnědých(šedý,šedohnědý,žlutohnědý),zprvu plstnatý,pak olysalý,s pokožkou těžko slupitelnou.Rourky vysoké,dolů vyklenuté,zprvu bílé,pozděj i našedle růžové až masově růžové,pomačkáním a stářím rezavě hnědnoucí,ústí drobná,okrouhle hranatá.Třeň 4–12cm dlouhý,1–4cm tlustý,dolů kyjovitě rozšířený nebo válcovitý,bělavý nebo nahnědlý,výraznou vysokou a velkookou hranatou síťkou pokrytý.Dužnina bílá,na řezu barevně neměnná nebo nepatrně růžovějící,chuť po chvíli velice hořká,pach nenápadný.Výtrusný prach nahnědle růžový.Výtrusy12–15×3,5–5um,elipsoidně vřetenovité,skoro bezbarvé nebo trochu nahnědlé.Roste v jehličnatých lesích,zejména smrkových a borových,často též na silně ztrouchnivělém dřevě tlejících pařezů nebo dokonce starých odumřelých kmenů,hlavně na kyselých půdách, od června do října.Místy velice hojný,vyskytuje se i hromadně od nížin až do hor.Někdy roste společně s hřibem smrkovým(Boletus edulis),s kterým jej nezkušení houbaři zaměňují.Snadno se však rozezná podle nárůžovělých rourek,ostře vyniklé vysoké síťky na třeni a odporně hořké chuti.Pro hořkost,která se vařením neztrácí,je nepoživatelný.(Hřib žlučník Tylopilus felleus)(Bull.ex Fr.)Karst.
0 Nominace Nahlásit |
podle Piláta a Ušáka a jejich „Atlasu Hub“ má „hořčák“ alias podhřib žlučový na třeni („noze“) výraznou síťkovitou strukturu, zatímco skutečný (pod)hřib jen jemnou. Jsme-li na pochybách, staří malý kousek ochutnat, prakticky jen i přiložit ke klobouku jazyk.
0 Nominace Nahlásit |
Hořčák má na noze síťovanou kresbu ,a je opravdu hořký.Dutou nohu nemá a pokud rostou tak většinou jiné houby v to období nerostou.Bývá to v období zrání borůvek.Pokud vám to někdo tvrdil a opravdu hořké nebyly a nechal jste jim ty ,,hořčáky"tak měl ten dotyčnej spoustu hub bez práce