Takovej trošku spíš report, než popis činnosti, najdeš tady – http://www.oxalis.cz/prazirna-oxalis/cz/t-471/ :)
0 Nominace Nahlásit |
Pokud máš zelenou kávu jde pražit i doma na sporáku. Naši jí po
válce někde sehnali. A tak se pražila na velké litinové pánvičve, jinak
průmyslová pražírna používá skoro stejný postup. Velká litinová pánev
o průmněru 2 až 3 metry která se otáčí a káva se na ní
prohřívá.Lopatka jí při otáčení promíchává. Jinak jsou i bubnové
velko pražicí bubny.
Doplňuji:
Pražírna kávy ve Vídni mívá pro zájemce exkurze. Jistě bude mít na netu
nějakou reklamu.
Upravil/a: elektrikář
0 Nominace Nahlásit |
No, co já vím, co jsem si tak dohledala, tak káva se praží v pražičkách, kde se surová zelená zrnka zahřívají na vysokou teplotu, obvykle mezi 180–250°C. Během pražení zrna mění barvu, zhmotní se, ztrácí vlhkost a uvolňují se esenciální oleje, které ovlivňují chuť a vůni kávy. Pražení může trvat několik minut a jeho délka a intenzita ovlivní výslednou chuť, například lehčí pražení je pro kávu ovocnější, zatímco silnější pražení dává kávě intenzivnější a hořčí profil. Pokud hledáte kvalitní kávu, doporučuji vyzkoušet kávu od Francin, která je čerstvě pražená a má skvěle vyváženou chuť :) Tam to pražení fakt umí :)
Dobrý den, každá pražírna kávy si to dělá trochu jinak. To je potřeba říct. Prostě těch metod je hned několik. U nás je třeba pro mě osobně nejlepší pražírna kávy , která praží kávu s velkým ohledem na odrůdu, aby zrna zůstala nepoškozená a nevytratila se chuť. :) Takže ideálně se zeptejte přímo v kavárně nebo v pražírně, kam chodíte. :)
Drap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |