Avatar uživatele
Lenjička

Jak uschovat olej z přípravy hranolek?

Děláme si doma hranolky tak, že nalijeme spoustu oleje do hrnce a fritujeme. Teď ale řešíme otázku jak uschovat tu spoustu oleje, abychom nemuseli kupovat podruhé další.
Když ho nalijeme do sklenice a dáme do lednice, nežlukne nám? NEbo je lepší způsob jak ho uchovat? Děkuju!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, hanny 2, Pájo před 4820 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

musíš ho ale přecedit přes jemné sítko a dlouho neskladovat – nemusíš ho mít v lednici
olej přeci nedáváš do lednice na co, hlavně nesmí moc být přepálený ,pak už není chutný -použij ho ale jen 2×

Víš jak jsem to vyřešila já?

Kupuji jen hranolky do trouby a ty jsou na plechu – suchém – za chvíli hotové a pro nás mnohem chutnější a zdravější než fritované

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
jmhad

Já bych částečně souhlasil s hanulkou.Pokud si koupím fritovací olej a budu používat fritézu nebo hrnec s teploměrem /ručním digitálním/, pak po vychladnutí a přecezení mohu opakovaně olej používat dokud je vizuelně a čichově použitelný.Skla­dovat v uzavřeny či jen zakrytý ne v teple.Pokud nemám ono měření teploty, pak skutečně jen cca 2–3× a k tomu použít klidně levnější obyčejný olej, který mnohdy ani olejem není.Ale kdyby jste viděla,v čem se smaží hranolky v některých kuchyních,zejména teď po zdražení oleje, nikdy by jste si něco smaženého v hospodě nedala.Např. můj šéf nařídil smažit kostičky chleba do polévky /krutony/ až ve „vyjetém“ oleji těsně před jeho likvidací.Když to udělám z úcty k zákazníkovi v čistém,tak ho zaplatím.Tak ho alespoň pravidelně čistím.Před návštěvou restaurace či podobného zařízení je proto dobré si tu hospodu očuchat – projít se kolem a nasát vůně.Pokud cítím přepálený olej,rychle pryč,tam nic dobrého nedostanu.
Doplňuji:
Ten teploměr z důvodu,že hranolky by se měly smažit při oněch cca 160.Při malé teplotě se nacucají olejem a hlavně,při vysoké dochází v běžně koupeném oleji ve změnám a je pak vyloženě nejedlý.

Upravil/a: jmhad

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pájo

Přecedit přes sítko, přelít do plastové misky (uzavíratelné nádoby) a do mrazáku s tím. Obal označit datumem. Tak jsme to dělali.

Teď kupujeme hranolky do trouby a děláme je na plechu (s trochou toho oleje) …jak píše hanulka11.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
taje.tajemna

Já olej po zchladnutí přecedím přes sítko, kde mám vložené trochu hrubší plátýnko a pak ho dávám ve sklenicích do lednice. Nikdy jsem s ním problém neměla

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek