Vejce na hniličku (tvar hniličko je krajový, už zastaralý – také neznám). Na hniličku – souvisí se slovesem hnít. Původní význam slovesa hnít je v pasívu – být rozrušován ve své konzistenci, přiváděný k rozkladu.
Takže odborně – při vaření vajíčka se teplem mění struktura proteinů ve žloutku a bílku tak, že koagulují a vytvářejí pevnou síť, ve které je polapena voda – vajíčka tuhnou. Každý protein tuhne při jiné teplotě
Druhá možnost – zmiňuje Drap – konzistence připomíná např přezrálou měkkou hrušku, rovněž název hnilička – stejný původ – prvotní bylo sloveso hnít.
0 Nominace Nahlásit |
Neznám na hniličko, ale na hniličku. Název je zřejmě odvozen od konzistence takto připraveného vejce. Dost často zahnívající věci mají měkkou, podobnou konzistenci.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |