Neni z čeho vypočítat, musí se určit na základě dřívějšího
měření, nebo pouze odhadem.
Pro usnadnění: Když voda v konvici klokotá, tak vaří.
0 Nominace Nahlásit |
Je spousta metod, jak to počítat, ale vždycky musíš mít nějaká vstupní data. Buď budeš znát původní teplotu vody a celkovou dobu, jakou obvykle trvá její uvedení do varu, a budeš to brát jako přímou úměru, nebo budeš znát příkon, resp. tepelný výkon té konvice a objem té vody a měrnou tepelnou kapacitu vody, to pro základní odhadní výpočet může stačit – pro přesnější výpočet by pak člověk musel ještě zohledňovat tepelné ztráty, nebo jak se mění měrná tepelná kapacita vody v závislosti na její teplotě aj., ale to už bude poměrně zanedbatelné.
0
před 1775 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Můžeš si vytvořit vzorec, podle kterého to budeš počítat. Naplň konvici přesným množstvím vody o určité teplotě a zjisti, za jak dlouho bude vřít. Na konvici je uvedený příkon, tak z těchto údajů bys měl být schopen vypočítat přibližně nějakou hodnotu teploty. A pak nechej vodu chladnout, myslím vaříci vodu nechej, až bude zase studená. A kromě toho existují konvice, kde se dá nastavit teplota po 10° C.
0
před 1775 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
sice se ptáš špatně a měla bych odpovědět:
změř teplotu vody, kterou do ní liješ…
ale asi se ptáš na to, kolik má stupňů má voda, když vře
v konvici:
to záleží na nadmořské výšce, ve které vaříš…v 0m n. m. je to
100°C, v 9000 m n.m. je to 80°C
v odazu máš tabulku s výškami a teplotami varu vody…
Zdroj: http://kabinet.fyzika.net/studium/tabulky/teplota-varu.php
Upravil/a: Funna
0
před 1774 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |