dust8

Jak zlepšit obranyschopnost vůči studenému nebo ledovému pití, jídlu, když po tom často bolí v krku? Proč se to děje?

Zajímavá 0 před 853 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Filip84

Exaktní odpověď neexistuje, exaktně bych Ti mohl vypsat, proč při podchlazení nosní sliznice hrozí znatelně větší risiko virové nebo bakteriální rhinitis, u tonsillithis to dosud nebylo přesně klinicky ustanoveno.

Tonsily jsou orgán, který jako jeden z prvních v těle zachycuje bakterie, viry, houby, atp. Pokud jsou tonsily zdravé, tak jak ony se pohybují, tak ten nepořádek do sebe zachytávají, a pak, v hlenu, pouští zase ven, a on se v hlenu dostane do žaludku, kde ho zničí žaludeční mikroflóra.

Z dosud neobjasněných příčin dochází k pathologickým změnám tonsil, které jsou částečně nevratné, a jež vedou ke vzniku tonsillolithiasis. Já jsem těch studií na to četl více (otorhinolaryn­gologie mne vcelku baví) docela hodně, z různých universit, reporty z Indie, ale je to horisont cca 6 – 7 let, takže to všecko nedohledám, ale per illustrationem dávám studii University of Iowa, a pak, pro představu, takové resumé o tom co je to tonsillolithiasis giant (já si pamatuju ten indický případ, takže, podle toho jsem to dohledal).

S největší pravděpodobností opakující se tonsillithis acuti, způsobené streptococci pyogenes, způsobuje neschopnost úplné regenerace tkání tonsil. To vede k vytvoření tonsillolithiasis, tzv. mandlových kamenů, což jsou kalcifikované útvary, které obsahují bakterie, viry, zbytky jídla, kyseliny, močovinu, sirovodík, atp. Pokud jsou malé, nevyžadují léčbu, pokud způsobují potíže, vyžadují buďto odstranění otorhinolaryn­gologem, nebo částečnou, či úplnou, tonsilektomii.

Tonsily, jejichž tkáň není zcela regenerována, mají samozřejmě větší risiko virové a bakteriální tonsillithis.

Krom toho jde o celkovou odolnost organismu, otužilost, psychiku, jako u všeho ostatního v ars medicinae.

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3920­671/
https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S2214541919300355

0 Nominace Nahlásit

da ny

Tady nejde o obranyschopnost organismu. Jde o fyzikální jevy, zákony a o fyiziologické procesy.
Ledové nápoje a jídlo jsou zvláště v horkých dnech nevhodné. Neznalost používání klimatizace a nutný pobyt v ní (zaměstnání) může být nebezpečný.
V létě konzumuje ledové nápoje a jídlo, jen neznalý „jouda“. Takový si často přivodí i angínu sám Žaludek o hltání studeného také nestojí. ;D

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek