Vím že na uzení je vhodné vyschlé dřevo ovocných stromů nebo buku či dubu. Ale chci se zeptat zda by se dal použít i akát. jaké je to dřevo na uzení – zda by se masu něco nestalo či třeba nezhořklo a podobně
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4645 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Při velkovýrobě se používá buk.Je neutrální. Doma převážně
také.Dál se používá tvrdé dřevo ze stromů,které nemají chuť či vůni
a ze kterých se dají jíst jejich plody či jsou léčivé.Jinými slovy –
žaludy nejíme,akát má zvláštní až škodlivou vůni a nažky taky
nejíme,šišky také ne-mají v sobě pryskyřici a podobně. Naopak jíme
trnky,hloh,jeřáb a další.S některým ovocem trochu opatrněji,aby klobásy
nevoněly po jablku. Bříza dává léčivou březovou vodu,ale dřevo moc
nečoudí,spíše hoří.A zejména tu bez kůry.U ostatního suchého dřeva
tolik kůra nevadí.
A k tomu vlhčení – záleží který způsob uzení si zvolíme –
horkým,teplým či studeným kouřem.Každý má své a každý se hodí na
jiný druh výrobku a s každým máme jiné zkušenosti.
0 Nominace Nahlásit |
Někteří tvrdí, že používají i akát, ale neni to ono, maso má jinou chuť
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, franku, briketka10
před 4645 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
souhlas s Drapem, ještě doplním: dub bych na uzení nepoužíval-je
kyselý, jinak my doma udíme a používáme jak dřevo z ovoc. stromů, buk a
když je bída i břízu. Ale vše zbavené kůry-začuzuje zbytečně
maso.
Doplňuji:
to jmhad: souhlasím
na druhou stranu bukvice také nejíme 🙂
Upravil/a: amigo
2Kdo udělil odpovědi palec? Jikra, briketka10
před 4645 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ještě doplním, my jsme dřevo vždy máčeli v kbelíku s vodou, aby
nehořelo rychle a velkým plamenem. Tím se dosáhne vysoká teplota, která
není moc žádoucí.
Pak vždy jen doutnalo.
0 Nominace Nahlásit |
Jedna z mnohých odpovědí:
http://www.odpovedi.cz/otazky/mohu-udit-akatovym-drevem
0 Nominace Nahlásit |
Všeobecně platí, že dřevo tvrdé. Fajnšmekři používají alespoň pár polen švestky nebo slívy. Osobní zkušenosti nemám, ale udívalo se u nás dost často a sestava buk, dub, švestka nechyběla skoro nikdy.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek