OPT

Jaké jsou následky včasného nedodání prac. smlouvy na úřadu práce

Našel jsem si na konci listopadu práci, před podpisem smlouvy mi bylo řečeno, že bude od prvního ledna, s čímž jsem neměl problém. Celý příběh je dlouhý a zamotaný, takže zjednodušeně, smlouva není od prvního ledna, ale už od prvního prosince, takže jsem porušil oznamovací povinnost, to že jsem id*ot a nezkotroloval jsem si to, samozřejmě vím a chci to co nejdříve napravit. Chci se tedy zeptat, co mi hrozí za sankce ? Nepobíral jsem žádné dávky, ani nic takového. Platilo se za mě “jen” zdravotní a sociální pojištění, které samozřejmě za ten prosinec popřípadě zaplatím.

Děkuji za pomoc

Zajímavá 0 před 6 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Rokio

Neudělal si to schválně, tak to určitě není trestný čin. Vězení ti za to nehrozí.

0 Nominace Nahlásit

Filip84

Nic zamotané, ani složité, není, to jenom ty jsi buďto idiot, nebo si z nás děláš prdel a myslíš si, že když něco rádoby zamotáš, že se to v tom skryje. Kulový hovno se skryje!.

Pracuješ podle pracovní smlouvy a zároveň jsi evidovaný jako uchazeč o zaměstnání na úřadu práce, to je relevantní skutečnost, z které povstává právo.

Úřad práce, jakmile tuto skutečnost zjistí, zahájí z moci úřední správní řízení o vyřazení uchazeče o zaměstnání z evidence uchazečů o zaměstnání (tzv. sankční rozhodnutí). Bude probíhat správní řízení z moci úřední, podle ustanovení § 46 et sequentia správního řádu, tam se budeš moci vyjádřit ke všem rozhodným skutečnostem, nahlížet do spisu, vyjádřit se k podkladům pro vydání rozhodnutí, podávat návrhy, etc., etc. etc. – jako v každém správním řízení.

Ve správním řízení bude vydáno rozhodnutí. Nastala-li skutečnost, kterou popisuješ, budeš tzv. sankčně vyřazen, to znamená, že 6 (šest) měsíců od moci práva rozhodnutí se nebudeš moct zaevidovat na úřad práce jako uchazeč o zaměstnání.

Pokud z toho povstane úřadu práce škoda, což pochybuju, protože veřejné zdravotní pojištění se platí za kalendářní měsíc, a pokud pracuješ od prosince, a je prosinec, tak to ještě lze sanovat, a o jakém „sociálním pojištění“ píšeš netuším, nic takového za občana úřad práce neplatí, je dobrý se vzdělat, nejen zdělat, no tak ji po tobě bude státní erár vymáhat pořadem práva.

Nevím, co řešíš: prostě jim to, namísto vypisování na webu, sděl včera. 🙄

A, ano, čistě hypotheticky můžeš ještě obdržet pořádkovou pokutu, hypotheticky, formálně vzato. V praxi by ji soud zrušil.

Celý příběh, banalita nevídaná. 🤦‍♀️

0 Nominace Nahlásit

Disraeli

Když pominu ten zmatek a nesrovnalosti s tou smlouvou a tím, kdy vlastně začínáš. Tak na sociálním a zdravotním tě nahlásí nový zaměstnavatel (jeho povinnost), takže tam nic doplácet nemusíš. A samozřejmě ani případně nahlašovat nebo tam něco řešit.
Sociální za tebe ÚP neplatí… fakt ne. Jen zdravotní.
Nový zaměnstnavatel tě na ÚP asi nahlašovat nebude ani s nimi v tomto případě spolupracovat (to bys musel mít tu prác právě přes ÚP, což asi nemáš). Vést tě přes něj asi nebudou

Na ÚP je to tvoje povinnost, pokud jsi tam registrován, ale pokud to neoznámíš včas, tak se asi nic až tak vážného neděje. Samozřejmě je to problém, tvoje chyba atd. Ale maximálně tě odstraní z evidence (což se stejně stane, když už máš práci a další asi nehledáš) nebo bys musel vrátit dávky, které bys už bral jakože neoprávněně (ale píšeš, žes stejně nic nepobíral, takže je to jedno).
Nějaká sankce, pokutka by možná byla, ale je napravděpodobná. Spíš jen nad tebou zakroutí hlavou, a řeknou si, že seš vůl. Jen jim to ohlaš, co nejdřív a oni ti už řeknou co a jak.

Ale nechápu to.. to už jako celý ten prosinec pracuješ a neoznámils to na ÚP nebo jsi zaměstnán už od prosince, ale nevšiml sis toho a ještě nepracuješ? Nebo to platí nějak zpětně (a kdys to tedy podepsal)? Nechápu.

Upravil/a: Disraeli

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Pokud jste přestal vykonávat samostatnou výdělečnou činnost (tedy pracovat na živnostenský list) a tuto skutečnost neohlásil Úřadu práce včas, může být tento úkon po třiceti dnech od ukončení činnosti pokutován až do výše 10 tisíc korun. Pokuta je obvykle stanovena na základě individuálního hodnocení každého případu Úřadem práce, jde o tzv. správní delikt.

Pokud byla smlouva podepsána, ale nebyla dodána na Úřad práce, může být uložena pokuta. Tato povinnost se týká hlavně zaměstnavatelů, kteří jsou povinni do 8 dnů po vzniku pracovního poměru předat Úřadu práce oznámení o vzniku pracovního poměru. Pokud toto neprovedou, může být uložena pokuta až do výše 1 milion korun. Pokud tato povinnost nebyla splněna, měli byste to co nejdříve napravit a odevzdat smlouvu na Úřad práce.

Pokud jste nepobíral žádné dávky, spíše by se mohla jednat o problém ze strany zaměstnavatele, nikoliv z vaší strany. Nicméně doporučujeme se poradit přímo s pracovním právníkem nebo se obrátit na Úřad práce s tímto dotazem.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Disraeli

Rokio, ne vězení za to fakt nehrozí. 😆

Pepa25

Vy jste zpětně podepsal, že jste pracoval i v prosinci, i když jste ve skutečnosti zatím nepracoval? Proč proboha? Co jste za to dostal? Nebo jste podepsal smlouvu, kterou jste si nepřečetl? Nevidím tu nic zamotané, jen prostě schopen napsat, co jste podepsal a kdy …

Nový příspěvek