_Bůh_

Jaké má zaměstnavatel možnosti, aby zkontroloval správnost údajů v CV uchazečů o zaměstnání?

Například doba trvání pracovního poměru a pozice v rámci jiné společnosti – jak zaměstnavatel zjistí, že to je pravda, co uchazeč v CV v rámci předešlých zaměstnání uvádí? Si tam přeci může dost věcí vycucat z prstu (a podle článků na internetu Češi ve svých CV také velmi lžou, a zřejmě jim to prochází). Že by si zavolali do té společnosti a optali se na správnost údajů? – ale co na to GDPR?
Nebo je také někdy vyžadována bezúhonnost – ale jak zaměstnavatel zjistí, zda je někdo bezúhonný, když abychom si mohli požádat o výpis z rejstříku trestů jiné osoby, potřebujeme plnou moc této osoby?
Samé otázky.

Zajímavá 0 před 1035 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
zjentek

Neměl by být problém, dnes i ostraha hypermarketu bez zákl. vzdělání zná lékařské záznamy každého otečkovaného občana, který při cestě navštívil jejich restauraci. Přepiš si v hlavě vlastní zásady, dávno jsou mylné.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Některý zaměstnavatel vyžaduje výpis z trestního rejstříku. Žádný problém. Chceš tu práci? Dodáš výpis.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
_Bůh_

Elkon: Rozumím, jen mi přijde, že třeba často jej mají mezi požadavky, ale pak jej nechtějí. Respektive po mě jej nikdo nikdy nechtěl (zápis v něm nemám, tak je to stejně jedno), tak jsem nevěděl jestli si to třeba nějak nezjistí sami.

před 1035 dny Odpovědět Nahlásit
da ny

Konkurz může mít několik kol (1 – 3).

před 1034 dny Odpovědět Nahlásit
da ny

Tam, kde je výpis pro zaměstnavatele důležité (banky, státní zaměstnanci, úřady aj.), si ho berou předem. Jindy během podepisování smlouvy (je v osobním spisu.
Některé zaměstnavatele to nezajímá. Požadavek je formální. Potřebují pracovní sílu, propustit ji mohou vždy (nejen ve zkušební době).
Češi rádi přehánějí, při uvádění dovedností. K tomu slouží konkurz. Některé požadavky oželí, nebo to brzy praskne (ve zkušební době). Noví ministři také měli ovládat AJ a spočítali bychom je na prstech jedné ruky.
Do jisté míry je to pro zaměstnavatele, vždy nový zajíc v pytli. Někdo se „vybarví“ hned, jiný později.

před 1034 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Nakupování