Krásný čtvrteční podvečer všem. Mohu se Vás zeptat, jaké variace štrůdlu připravujete? Já dělám klasiku, avšak mnou vylepšenou :) Máte nějaký neotřelý a zajímavý tip z Vaší kuchyně?
Ještě přidám jednu otázku, která mě trkla. Píše se správně štrúdl či štrůdlu? Mobil mi to přepisuje na variantu „ú“, avšak mám zato, že se píše „ů“. Děkuji
Oprava – nikoliv štrůdl, ale štrúdl, jde o slovo původem z němčiny.
Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, orestez, marci1, mates1, Karolajn, Barba-kan, Viktorie II. před 2467 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
skořice tam (na jablka) patří jednoznačně, nebo skořicový cukr. Vylepšení: nahrubo nasekané ořechy.
0 Nominace Nahlásit |
Do klasiky s jablky nahrubo nasekané vlašské ořechy.
Oblíbený je i slaný se špenátem.
0 Nominace Nahlásit |
Dělám tažený štrúdl podle receptu Stely Zázvorkové, někdy na jablka dávám meruňkovou marmládu, jindy mletý mák a na něj jablka. Tenké těsto, hodně náplně, , nesmí chybět skořice., do jablek přidávám hrozinky.
K druhé části dotázky
Štrúdl, nikoliv štrůdl. Nejde totiž o domácí slovo, ale o slovo převzaté, tedy cizího půvdu.
„štrúdl hovorově – ‘(jablkový) závin’, expr. ‘dlouhý zástup’. Z rak.-něm. Strudel tv., vedle základního něm. významu ‘vír’ (původní tvar tohoto moučníku byl totiž šnekovitý, odtud pak přeneseně i ‘dlouhý průvod’)“
J. Rejzek: Etymologický slovník
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Kdysi jsem to z nudy zkusil, ovšem přišel jsem na to, že specializované provozy umí vyrábět koks efektivněji. Ségry do štrůdlů přidávají někdy skořici, někdy dokonce i špetku mletého hřebíčku i jiné podivnosti. Ale výsledek je moc dobrý! :D :D :D
BTW – moje čeština stojí za starou belu, ale dovolím si tvrdit, že štrůdl je s KROUŽKEM! ;) :)
0 Nominace Nahlásit |
Dělám štrúdl, ve kterém je více jablek, než těsta. Samozřejmě musí
vonět skořicí a nesmí být přeslazený. 🙂
Správně pravopisně se píše „štrúdl“.
https://www.pravopisne.cz/2013/02/strudl-x-strudl/
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
Nevím, jestli je to ještě štrúdl, ale žena dělá svou oblíbenou variantu s višněma. Jinak jak píše Dochy varianta s ořechy mi moc chutná. Hrozinky jsou snad normální, jednou jsem ve štrúdlu našel mandle jindy slunečnicová semínka…
0 Nominace Nahlásit |
Varianty štrúdlu neznám a ani zkoušet nebudu. Buď je to štrúdl
z jablek a se skořicí, nebo to štrúdl není. A co se týká pravopisu,
náš pokleslý ÚJČ už připouští všechno, dokonce původem německá
slova psaná slovensky 🙂
http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=%C5%A1tr%C5%AFdl
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1712 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |