Avatar uživatele
Malvína

Jaké/které varianty štrúdlu připravujete?

Krásný čtvrteční podvečer všem. Mohu se Vás zeptat, jaké variace štrůdlu připravujete? Já dělám klasiku, avšak mnou vylepšenou :) Máte nějaký neotřelý a zajímavý tip z Vaší kuchyně?

Ještě přidám jednu otázku, která mě trkla. Píše se správně štrúdl či štrůdlu? Mobil mi to přepisuje na variantu „ú“, avšak mám zato, že se píše „ů“. Děkuji

Oprava – nikoliv štrůdl, ale štrúdl, jde o slovo původem z němčiny.

Upravil/a: annas

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, orestez, marci1, mates1, Karolajn, Barba-kan, Viktorie II. před 2467 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

skořice tam (na jablka) patří jednoznačně, nebo skořicový cukr. Vylepšení: nahrubo nasekané ořechy.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
nyjono

Do klasiky s jablky nahrubo nasekané vlašské ořechy.
Oblíbený je i slaný se špenátem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Dělám tažený štrúdl podle receptu Stely Zázvorkové, někdy na jablka dávám meruňkovou marmládu, jindy mletý mák a na něj jablka. Tenké těsto, hodně náplně, , nesmí chybět skořice., do jablek přidávám hrozinky.

K druhé části dotázky

Štrúdl, nikoliv štrůdl. Nejde totiž o domácí slovo, ale o slovo převzaté, tedy cizího půvdu.

„štrúdl hovorově – ‘(jablkový) závin’, expr. ‘dlouhý zástup’. Z rak.-něm. Strudel tv., vedle základního něm. významu ‘vír’ (původní tvar tohoto moučníku byl totiž šnekovitý, odtud pak přeneseně i ‘dlouhý průvod’)“

J. Rejzek: Etymologický slovník

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Kdysi jsem to z nudy zkusil, ovšem přišel jsem na to, že specializované provozy umí vyrábět koks efektivněji. Ségry do štrůdlů přidávají někdy skořici, někdy dokonce i špetku mletého hřebíčku i jiné podivnosti. Ale výsledek je moc dobrý! :D :D :D

BTW – moje čeština stojí za starou belu, ale dovolím si tvrdit, že štrůdl je s KROUŽKEM! ;) :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Dělám štrúdl, ve kterém je více jablek, než těsta. Samozřejmě musí vonět skořicí a nesmí být přeslazený. 🙂
Správně pravopisně se píše „štrúdl“.
https://www.pra­vopisne.cz/2013/02/­strudl-x-strudl/

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Nevím, jestli je to ještě štrúdl, ale žena dělá svou oblíbenou variantu s višněma. Jinak jak píše Dochy varianta s ořechy mi moc chutná. Hrozinky jsou snad normální, jednou jsem ve štrúdlu našel mandle jindy slunečnicová semínka…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Varianty štrúdlu neznám a ani zkoušet nebudu. Buď je to štrúdl z jablek a se skořicí, nebo to štrúdl není. A co se týká pravopisu, náš pokleslý ÚJČ už připouští všechno, dokonce původem německá slova psaná slovensky 🙂
http://priruc­ka.ujc.cas.cz/?slo­vo=%C5%A1tr%C5%AF­dl

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek