Když někdo umře, tak se říká, že si vzal Bůh k sobě. A když jsme na někoho rozzlobení, tak řekneme, aby si ho vzal čert. Ale to mu nepřejeme smrt, prostě ho nechceme vidět. A o nikom živém neřekneme , aby si ho vzal Bůh. Spíš někdo v zoufalství volá, Bože, vezmi si mne – například dívka ze Svatební košile. Není to zvláštní? Jak se na to díváte a můžete být věřící nebo ne? Děkuji
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Rokio před 1189 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Podobné Jdi k čertu, čert tě ven – se také nepoužívá při umírání, ale pokud je někdo naštvaný na jedince, který mu nějak ublížil. Význam seber se a odejdi.
Ale se zájmenem „ho“ rčení neznám, proto jsem prověřovala v knize Lidová rčení. Ani Zaorálek zájmeno „ho“ neuvádí, ale obecně „to“. .Mohlo se ale změnit.
Jinak se toto rčení používá obecně jako čert to vem – nech to plavat, je to jedno.
Peklo je stav mysli, takže v tomto případě je peklo, tedy zlo, všude kolem nás.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Jsem ateista, pro mě jsou to hlouposti, které si vymysleli sami lidé, aby se měli k čemu upínat.
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že si sám odpovídáte: pokud je to myšleno v dobrém, tak se lidé upínají k Bohu („vem si mě prosím k sobě, do ráje“), pokud je to ve zlém nebo jako výhrůžka, tak tím špatným („čert tě vem“, „táhni do pekla“ atd.)
0 Nominace Nahlásit |
Vše je relativní jak ráj nebo peklo, ve skutečnosti je zde jenom evoluce, která vše kontroluje a chybné za správné nahrazuje.
0 Nominace Nahlásit |
annas | 5913 | |
Drap | 4602 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |
elkon | 1296 |
Divadlo |