Avatar uživatele
anonym

Jaký je rozdíl mezi konvenční a horkovzdušnou troubou

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5101 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

v konvenční/tj. klasická / troubě hřejí tělesa nahoře a dole

horkovzdušná trouba – v té ventilátor vlastně teplo honí v celé troubě, takže je všude stejná teplota

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

No já bych řekl, že má být konvekční ( jako konvektor). Teplo se šíří přirozeným prouděním na zakladě rozdílu teplot. Ta je ale také horkovzdušná !! Jenže obchodně se vžil obraz horkovzdušná trouba u té trouby která má nucený oběh teplého vzduchu ventilátory.
Manželka si ji velmi chválí. Prý peče rychle a rovnoměrně. Já nepeču nic.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
atriplex

V horkovzdušné troubě můžete péct několik plechů najednou. To je výhodné například u cukroví. Narvete troubu plechy a vše upečete najednou. Jinak v běžném pečení (1 plech) je to jedno.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pisatel

Rozdíl je v typu ohřevu – konvenční trouba má možnost horního a spodního ohřevu, což způsobuje nerovnoměrný ohřev. Také v ní nelze dobře použít více plechů. Horkovzdušná trouba má ventilátory, který způsobí, že vzduch v troubě cirkuluje a tím je ohřev více rovnoměrný. Dá se tak péct na několika úrovních současně. Nově se lze setkat ještě s parními troubami (vyrábí např. MORA – https://www.mo­ra.cz/multifun­kcni-vestavne-trouby-s-funkci-pary/ ), kde se místo suchého horkého vzduchu používá pára, což by mělo zajistit menší vysoušení např. při pečení masa.

Avatar uživatele
Ladisek L

Žádný, jen jsou dva druhy
Konvekční trouba je uplně přesně pojmenována vžitou frází „pravá horkovzdušná trouba a nebo trouba kde je pravý horký vzduch“, aby toto bylo splněno musí být v troubě u ventilátoru kruhové těleso čímž ventilátor vhání skutečný pravý horký vzduch, který je tělesem ohříván (nucená konvekce). Ohřev probíhá díky cirkulaci vzduchu rovnoměrně v celé troubě. Naprotitomu ještě existují trouby, kterým se říká taky horkovzdušné, ale ty už nemají nucenou konvekci, aneb není u ventilátoru kruhové těleso a je tedy pouze vháněn vzduch do prostoru ohřívaného topnými tělesy nahoře nebo dole či obojím a dochází k pohybu vzduchu uvnitř k zajištění rovnoměrné teploty v celé troubě. Funkčně dost podobné, ale prvním případě lze péct/vařit v troubě cokoliv ve všech patrech nad sebou a je zajištěno rovnoměrné pečení/vaření díky tomu, že vniká vzduch již ohřátý. V druhém případě je také možno vařit/péct ve všech patrech, ale už je třeba to vích hlídat, během přípravy měnit pozice jednotlivých pokrmů mezi patry, protože hrozí u horního případně spodního patra (podle toho co je zaplé) vyších teplot, připálení atd, případně nedopékavost v patře kde topné těleso neníé zaplé a nebo uprostřed.

před 1943 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek