v konvenční/tj. klasická / troubě hřejí tělesa nahoře a dole
horkovzdušná trouba – v té ventilátor vlastně teplo honí v celé troubě, takže je všude stejná teplota
0 Nominace Nahlásit |
No já bych řekl, že má být konvekční ( jako konvektor). Teplo se
šíří přirozeným prouděním na zakladě rozdílu teplot. Ta je ale také
horkovzdušná !! Jenže obchodně se vžil obraz horkovzdušná trouba u té
trouby která má nucený oběh teplého vzduchu ventilátory.
Manželka si ji velmi chválí. Prý peče rychle a rovnoměrně. Já
nepeču nic.
0
před 5053 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
V horkovzdušné troubě můžete péct několik plechů najednou. To je výhodné například u cukroví. Narvete troubu plechy a vše upečete najednou. Jinak v běžném pečení (1 plech) je to jedno.
0
před 5053 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rozdíl je v typu ohřevu – konvenční trouba má možnost horního a spodního ohřevu, což způsobuje nerovnoměrný ohřev. Také v ní nelze dobře použít více plechů. Horkovzdušná trouba má ventilátory, který způsobí, že vzduch v troubě cirkuluje a tím je ohřev více rovnoměrný. Dá se tak péct na několika úrovních současně. Nově se lze setkat ještě s parními troubami (vyrábí např. MORA – https://www.mora.cz/multifunkcni-vestavne-trouby-s-funkci-pary/ ), kde se místo suchého horkého vzduchu používá pára, což by mělo zajistit menší vysoušení např. při pečení masa.
Žádný, jen jsou dva druhy
Konvekční trouba je uplně přesně pojmenována vžitou frází „pravá
horkovzdušná trouba a nebo trouba kde je pravý horký vzduch“, aby toto
bylo splněno musí být v troubě u ventilátoru kruhové těleso čímž
ventilátor vhání skutečný pravý horký vzduch, který je tělesem
ohříván (nucená konvekce). Ohřev probíhá díky cirkulaci vzduchu
rovnoměrně v celé troubě. Naprotitomu ještě existují trouby, kterým se
říká taky horkovzdušné, ale ty už nemají nucenou konvekci, aneb není
u ventilátoru kruhové těleso a je tedy pouze vháněn vzduch do prostoru
ohřívaného topnými tělesy nahoře nebo dole či obojím a dochází
k pohybu vzduchu uvnitř k zajištění rovnoměrné teploty v celé troubě.
Funkčně dost podobné, ale prvním případě lze péct/vařit v troubě
cokoliv ve všech patrech nad sebou a je zajištěno rovnoměrné
pečení/vaření díky tomu, že vniká vzduch již ohřátý. V druhém
případě je také možno vařit/péct ve všech patrech, ale už je třeba to
vích hlídat, během přípravy měnit pozice jednotlivých pokrmů mezi patry,
protože hrozí u horního případně spodního patra (podle toho co je
zaplé) vyších teplot, připálení atd, případně nedopékavost v patře
kde topné těleso neníé zaplé a nebo uprostřed.