Co je to narkóza (anestezie) a umělý spánek slovy odborníků.
Narkóza je historický název pro celkovou anestézii. Slovo anestezie je původně odvozeno z řeckého slova, jehož téměř doslovný překlad znamená bez vnímání.
Představuje buďto uvedení pacienta do umělého spánku – tedy anestezie celková, nebo pouze znecitlivění určité části těla – anestezie lokální. Obojí slouží pro usnadnění a v leckterých případech vlastně vůbec umožnění lékařského zákroku..
Umělý spánek – pojem pro běžně využívané metody v intenzivní medicíně při použití tzv. analgosedace, příp. dlouhodobé anestezie. Při analgosedaci jsou do těla pacienta přiváděny látky, které ovlivňují činnost mozku především tlumivým způsobem, a podle množství, které se do těla přivádí, je možné navodit různě hluboký stupeň „bezvědomí“ – od mělkého, kdy je pacient na lehký podnět schopen spolupracovat, různě komunikovat až po hluboké, kdy ani silnými podněty nelze vyvolat žádnou reakci či obranný reflex pacienta.
http://www.tmhklinika.cz/cz/poradna-a-odborne-informace/umely-spanek.php
Celková anestezie (narkóza): Je to anestetiky navozený umělý spánek, který vyvolává stav bezvědomí a odstraňuje bolest z celého těla. Anestézie není pouze uvedení pacienta do spánku a jeho probuzení na konci operace, ale i její příprava.
Více na: http://www.vylecime.cz/vite-jak-se-o-vas-pri-operacich-postara-anesteziolog#ixzz2fENq6MrE
2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, anonym Nahlásit |
Myslím že u narkózy to spočívá v „umrtvení“, necitelnost těla nebo jen částí těla reagovat na zásah (říznutí apod.). Kupodivu si pamatuji, jak na operačním sále jsem během operrace komunikoval s anestezioložkou. U umělého spánku jde o celkové kóma těla.
0 Nominace Nahlásit |
To bych také rád věděl, také mně to napadlo, ale nepátral jsem po tom.
0
před 4066 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |