Chci se zeptat, v jakém sledu se provádí na pohřbu akce, pokud člověk dává zemřelému květinu a zároveň se uklání směrem k rakvi?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 707 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
nejprve se položí květina a pak se člověk ukloní
Tato popsaná forma vzdání úcty je možná. Přichází v úvahu před
zahájením vlastního obřadu, kdy pozůstalí přichází do obřadní síně,
pokládají před rakev květiny a při tom vyjádří úctu a rozloučí se se
zemřelým úklonou směrem k rakvi. 🙂
https://poradna.pohreb.cz/etika-kondolence/poklona-zemrelemu-benesov
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Alesh Nahlásit |
Je to obvyklá usance, i u různých těch pomníků, soch atp., akorát – možná mám kolem sebe samé Hotentoty, možná jsem tomu nevěnoval až takovou pozornost – jsem si nevšiml, že by se někdo, u nás, umrlci klaněl (rozhodně ne, jako soše Kim Il Seunga).
Občanský funus má úplně jiný průběh, smysl i symboliku, než funus církevní, to jenom jako pro úplnost. Církevní funus NENÍ společenská událost, jejímž cílem je rozloučení se společenství s umrlcem, církevní funus je mše, tedy mešní oběť, za zemřelého. Zároveň se s umrlcem loučí, a za umrlce se modlí, celá farnost (theoreticky, prakticky ti, co došli „na mši“).
V zásadě je, ku příkladu, nevhodné, aby byla při mši rakev s umrlcem otevřena (ať je upraven sebelépe) a krajně nevhodné jsou i projevy, tedy většina z nich („jak se naučil chodit, pomáhal rodičům, pak chodil do školy, pak pracoval, pak byl na důchodě, ale pořád pracoval, a když už nemohl pracovat, tak natáhl brka“), protože materií i smyslem křesťanského pohřbu je spása duše umrlce, a to, co dělal nebo nedělal za života, není nijak podstatné, tedy míním tím zejména to, co se obvykle v proslovech zmiňuje, tj. obstarávání a záliby. To na mši za umrlce nepatří, ta mše má silně kající charakter (proto má také kněz černou kasuli, pluviál a štólu, výjimečně fialové) a vyzdvihovat jakékoli světské úspěchy umrlce je krajně nepatřičné.
To souvisí i s květy: vše by mělo být uměřené, není to „poslední oslava“ umrlce, ale doprovození jeho duše do pryč. Proto i uklánění se umrlci je nepatřičné.
0 Nominace Nahlásit |
Při posledním pohřbu (zemřel soused) jsem přišel o něco dříve do obřadní místnosti a všimnul jsem si, že řada lidí nedala květy a ani se neuklonila. Ty květy – to bylo způsobeno tím, že před nedávnem u nás skončilo s prodejem květinářství a v Tescu asi došly zásoby.
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4603 | |
led | 2997 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2238 | |
zjentek | 1643 | |
ivzez | 1445 | |
quentos | 1420 | |
aliendrone | 1413 | |