Avatar uživatele
geekocz

Jaký má vejce význam v těstě?

Proč se do těsta např na buchtu přidává vejce, k čemu tam slouží? A kdo s tím začal?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, da ny, abendsbrot23 před 3728 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Od kdy s lidé začali používat vejce při pečení a proč?

Odpoví anglický zdroj
http://www.fo­odtimeline.or­g/foodeggs.html

I když se vejce konuzmují od pradávána, s jejich použití při pečení je to asi takto:

Historikové tvrdí, že je to velmi dávno, ale neznají přesné místo ani dobu.
Souvisí to s domestikací drůbeže, ta způsobila, že se vejce začala používat. častěji. . Bylo to zřejmě v Číně v 6. st. p. n. l.

Kulináři uvádějí, že pečivo s vejci bylo upečeno již u staroegyptských a římských národů. Důvodem n bylo poznání, že vejce sloužilo ke spojení hmoty. To platí stále. Těsto s vejci je navíc chutnější, i když se dají vejce nahradit třeba tzv. hraškou apod.

Jak to začalo? Potravinoví historici uvažují, že to bylo na základě pokusu a omylu. Mnoho potravin a způsoby jejich přípravy (kynuté pečivo, pečená masa, jogurt) byly „vynalezeny“ tímto způsobem.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Verona14

já myslím že proto aby vše drželo tak nějak pohromadě, vegani vejce většinou nahrazují rozmačkaným banánem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Vejce celá

„Celá vejce zvyšují sice pružnost těsta, ale pečivo je pak menší a není tak křehké. Dáváme-li do těsta již celá vejce, je lépe,když je napřed našleháme, třeba jen vidličkou v hrnečku. Tak vpravíme do těsta vzduch a tím podpoříme měkkost a kyprost výrobku. "
…"jako kypřící prostředek v nákypech, piškotech a omeletách,“…
„Vejce barví a kypří těsta…“
Zdroj: http://www.hos­tovka.cz/clanek­.php?clanek=305
Kdo s tím začal nevím :)
Do buchet, těsta lineckého aj. nedávám celá vejce, jen žloutky – je jemné a měkké
(raději máslo než tuky typu Hera :( atp.)
Doplňuji:
Jinak je vejce při přípravě pokrmů pojivem (paštiky, sekaná, bramborák, nákypy…)

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek