Avatar uživatele
Čecho_slovák

Jde, v domácích podmínkách, vyrobit šunčičku o obsahu masa 82–85 %?

Jak?!

Odpovím si na otázku sám. Ano, v domácích podmínkách jde vyrobit šunku i s nižším obsahem masa, ale to bych musel přikoupit a použít: antioxydanty , zahušťovadla, látky zvýrazňující chuť a vůni, bramborový a rýžový škrob, barvivo, regulátor kyselosti, koření a aroma.
… a vy mi tu cpete recepty na šunku z čisté svaloviny + sůl a voda🤦‍♂️

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kazatel, Viktorie II. před 801 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Viktorie II.

Odpoveď byla označena jako užitečná

Odpověděl sis správně. To vše se přidává do podřadných šunek, ale lidi si šunčičky kupují protože to je levné. Můj děda chtěl vyzkoušet kouřové aroma do klobás a znehodnotil celou dávku. Není nadto hodit maso do klasické udírny.😁

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Čecho_slovák Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Snadno, existují na to i přípravky, šunkovary., Kam se dá naložené maso, částečně se slisuje a povaří . Dnes se šunka už bohužel neudí, jako kdysi, ale v podstatě jen dusí. Dosáhneš tak šunku s obsahem masa cca 95 – 98 %masa

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
GM

Nasolené maso (rychlosůl, Praganda), částečně rozmělněné, nakrájené namačkám do šunkovaru vyloženého mikr.sáčkem, stlačím uzávěrem s pružinou a vařím ponořené ve vodě po rysku na 80 stupňů asi 3 hod. Nemáš šunkovar? Můžeš použít rovnou zavař.sklenici. Vyrábím pravidelně z vepř.masa s králičím.

Upravil/a: GM

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aevul

Jde, ale proč by to někdo dělal? Proč degradovat domácí šunku tím, že tam dám jen 85% masa?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Tady je návod na uvaření šunky bez šunkovaru. Obsah masa by měl souhlasit s podmínkou, zbytek bude jen voda.

Zdroj: https://www.e­kolid.cz/vyro­ba-domaci-sunky/

Upravil/a: paul1

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Podle mě je to v pohodě. Prostě dáte do formy na šunku tolik masa, kolik potřebujete a pak prostě nějakým způsobem doložíte vodou a solí. Ale jako o tom se asi bavit nemusíme. Důležitá je pak ta forma na šunku. Musí být fakt kvalitní. Protože bez ní to zkrátka a jednoduše nejde.

Avatar uživatele
Viktorie II.

Koukám, že to tu je samý odborník. Čechoslovák píše o voze, a vy odpovídáte o koze.😂

Avatar uživatele
paul1

No nějak se mi to nezdá, ale snad bude údaj o obsahu vody pravdivý:
https://www.nase-voda.cz/obsah-vody-v-nekterych-potravinach-v-gramech-na-100-gramu/.
Tedy šunka ve 100 gramech má podle druhu 42 až 62 g vody.

Avatar uživatele
Čecho_slovák

GM, a to bude šunka s obsahem 82–85 % masa?

Avatar uživatele
da ny

Se šunkou s takto nízkým obsahem masa, bych si ani práci nedala. :) Pozor na typ soli. Jinak bude mít šunka klasickou barvu vařeného vepřového (ne růžovou, jako z obchodu).

Avatar uživatele
GM

Tak nějak. Maso se prohněte ještě asi s 1,5 dl vody, zapomněla jsem napsat do receptu.

Avatar uživatele
Čecho_slovák

Drape, špatně jsi přečetl otázku.

Nový příspěvek